Dreischor

Dreischor is een ringdorp met veel charme. Sinds 1973 heeft Dreischor een beschermd dorpsgezicht en is daarmee één van de beschermde stads- en dorpsgezichten die Zeeland rijk is. Recenter, in 2000 en 2001, werd Dreischor bovendien ook nog verkozen tot ‘Groenste Dorp van Europa’.

dreischor
dreischor
dreischor
dreischor

Discover Dreischor

In de details vind je de schoonheid van Dreischor terug, want het dorp kent aardig wat verborgen verwijzingen naar het verleden. Aan de ring staan oude woonhuizen, waarvan er 16 aangemerkt zijn als monumentale panden. Eentje daarvan is het voormalige raadhuis, waar ook recht werd gesproken. Daaraan herinnert een gevelsteen met Vrouwe Justitia.

Uiteraard vormt de imposante Sint-Adriaanskerk het middelpunt van het dorp. De bouw daarvan begon aan het begin van de 15e eeuw. Daarna zijn het schip en de toren verrezen. Nog een grappig weetje: deze toren vertoont een knikje, omdat hij al spoedig na de start van de bouw begon te verzakken. Dit werd opgelost door vanaf de onderste twee scheve traveeën weer rechtdoor te metselen. Aan deze kerk is in totaal twee eeuwen gewerkt en is nu absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Vroeger heeft het middeleeuwse Slot Windenburg in Dreischor gestaan. Helaas is dit Slot in 1837 afgebroken, maar op de fundamenten ervan staat vandaag de dag nog een statig woonhuis. Dat woonhuis staat aan de Slotstraat en is gebaseerd op de architectuur van Huis Hofwijck in Voorburg.

Dreischor is verder bekend vanwege de vroege vlasteelt en meekrapteelt (zie ook Museumboerderij Goemanszorg). Aan de vlasteelt herinneren de zwarte schuren in het dorp. Hierin werd het vlas vroeger geroot, gerepeld, gebraakt, gezwingeld en gehekeld. De vezels die dan overbleven, werden gebruikt om textiel te maken. Vlas bloeit in de maand juni heel kort. Elk bloemetje bloeit slechts één dag, maar rondom Dreischor staan velden met witte, paarse of blauwe vlas. Ook is er jaarlijks de vlasdag ter viering van de welvaart die vlas het dorp ooit schonk. Meekrap is een wortel, die vroeger de belangrijkste grondstof was voor rode kleurstoffen en het pigment voor rode verf vormde.

Must do's in Dreischor

Het is sowieso een must do om Dreischor eens te bezoeken, maar als je er dan bent dan is het zeker aan aanrader om ook de volgende activiteiten mee te nemen:

Museumboerderij Goemanszorg

Museumboerderij Goemanszorg is een heel leuk uitje. Het museum bevat een compleet ingerichte boerenwoning in de sfeer van begin 1900. De deftige woonkamer, authentieke kelder, bedstede, knusse keuken en originele opkamer geven goed het plattelandsleven weer. Daarnaast leer je in de grote schuur meer over het werkpaard, het verwerken van vlas en de meekrapteelt. In de vlasschuur staan de werktuigen die nodig waren voor het verwerken van vlas of die vroeger op ’t land gebruikt werden. Ook worden hier demonstraties vlasverwerking gegeven.

In de smederij zie je welke hoefijzers en materialen er vroeger door de smeden gebruikt werden om de werkpaarden te beslaan. Een paar keer in het hoogseizoen wordt een boerenpaard voorzien van nieuwe hoefijzers.

Tenslotte is er de prachtige vlinder-, groente- en kruidentuin om doorheen te lopen en zit er bij Museumboerderij Goemanszorg ook een museumcafé. De gerechten hiervan zijn absoluut het proeven waard!

dreischor goemans

Paardrijden bij Stal Balans

Bij Stal Balans kun je een paardrijles volgen. Deze manege beschikt over een stal vol hele lieve en geduldige paarden en pony’s. Bijzonder is het specialisme om hier therapeutische paardrijlessen te volgen. Deze zijn geschikt voor alle kinderen en volwassenen die mindervalide zijn of die te maken hebben met gedragsproblemen of gedragsstoornissen (bijvoorbeeld ADHD, autisme of borderline). 

Korenmolen Aeolus

De naamgeving van Dreischor verwijst zeer waarschijnlijk naar de 3 schorren Beldert, Mareland en Sirjansland. De korenmolen van Dreischor staat even ten zuiden van het dorp en staat eigenlijk op de voormalige schor en in het gehucht Beldert. Deze stenen grondzeiler werd in 1739 gebouwd als opvolger van een standerdmolen (oudste type houten molen).

Aeolus, de huidige naam van de molen, verwijst naar de Griekse god van de wind. Er zijn wel wat naamswijzigingen geweest, want deze molen werd eerst de ‘Oostmolen’ genoemd toen er westelijk op de dijk nog een andere molen stond. Daarna werd Aeolus als naam gebruikt, maar voor een periode werd de molen De Koekoek. Nu is de naam Aeolus dus weer heringevoerd.

Van de buitenkant is de molen mooi wit geschilderd met groene en lichtgele accenten. Het mechaniek en de houten binnenkant zijn interessant om te zien en de molen is nog steeds maalvaardig. Op afspraak of als de molen draait, is de molen te bezoeken!

dreischor