Pareltjes van dorpen

Biggekerke

Qua naam is dit zeker een van de leukste dorpen van Zeeland. Maar als je op het Kerkplein staat en even om je heen kijkt, merk je dat het dorp er sowieso wel mag wezen. De kerk staat fraai tussen het groen en daaromheen zie je de arbeidershuisjes, boerderijen en de oude burgemeesterswoning die qua formaat iets boven het gemiddelde huis hier uitsteekt. Het is een heerlijk rustig en verstild plekje waar je prima even op een bankje kunt zitten. Ben je met de kinderen op pad? Loop dan ook even naar de nabijgelegen Valkenisseweg – hier vind je een heerlijke speeltuin.

biggekerke

Gapinge

Gapinge is het kleinste dorp van Walcheren – er wonen zo’n 500 mensen. Het is een echt boerendorp en je ziet tot diep in de dorpskern nog boerderijen met hun bijbehorende zwarte schuren met wit-omrande deuren. Zoals bij veel Walcherse dorpen ligt de kerk het hart van het dorp. Net buiten de dorpskern staat molen de Graanhalm. Als je een kijkje in Gapinge neemt, wandel of fiets dan ook gelijk even naar de vliedbergen in de directe omgeving. Je vindt deze bijvoorbeeld bij de begraafplaats aan de Schellachseweg en iets verder uit de dorpskern aan de Snouck Hurgronjeweg.

gapinge

Grijpskerke

Een flink grotere kern is Grijpskerke. Hier vind je ook een aantal voorzieningen. Dat maakt het dorp een mooie tussenstop tijdens een fietstocht. Je kunt er op een terrasje genieten van het prachtige uitzicht op de Kerkring. Diezelfde kerkring vormt de basis van het dorp. Van hieruit is Grijpskerke gegroeid en waaieren oude weggetjes en straten alle kanten op. Maar voor je de kerkring verlaat, is het misschien wel een mooi idee om nog even goed rond te kijken op dit idyllische plein. Je ziet hier nog een travalje staan. Vroeger werden hier paarden van hoefijzers voorzien.

grijpskerke