Zierikzee

Zierikzee is de grootste plaats van Schouwen-Duiveland en telt een flinke hoeveelheid rijks- en gemeentelijke monumenten. Van de bijna 1200 die er op het eiland zijn, staat ongeveer de helft in Zierikzee. Wanneer je door de straatjes van de binnenstad slentert en je de gebouwen en gevels bekijkt, voel je gewoon dat dit een stad is met een rijke geschiedenis. Bezoek de musea om daar meer over te weten te komen, pak een filmpje of een lekker terrasje. Daarnaast kun je er leuk winkelen, wandelen langs de haven of overnachten in een knus hotelletje. 

zierikzee
zierikzee
zierikzee
zierikzee

Speurtocht door Zierikzee

Stadhuismuseum

Het Stadhuismuseum vertelt het verhaal van Zierikzee en haar omgeving en dankt zijn naam aan het gebouw waarin het is gehuisvest, namelijk het voormalige stadhuis. Het gebouw en de collectie laten de rijkdom van deze oude havenstad zien. Vanuit Zierikzee werd er met heel Europa intensief handelgedreven in zout en meekrap. De stad was ooit de roem en trots van Schouwen-Duiveland. Scheepsmodellen, oude kaarten, bodemvondsten, zilverwerk, schilderijen en curiosa laten zien hoe dit eiland zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 17.00 uur en in de schoolvakanties ook op maandag van 11.00 tot 17.00 uur.

zierikzee

FiZi

Gezellig een avondje naar de film? Dat kan in Zierikzee. Aan het Kerkhof staat het filmtheater van Zierikzee. FiZi vertoont (filmhuis)films en documentaires. Op woensdag is er een (kinder)matineevoorstelling, afwisselend ook op dinsdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Ook in de ochtenden draaien er films. Daarnaast organiseert FiZi af en toe een filmquiz.

zierikzee

Dikke toren

Al is het geen Rotterdam of andere wereldstad, Zierikzee heeft toch zeker ook een bijzondere skyline. Met als opvallendste middelpunt de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren. De toren wordt in de volksmond ook wel de Dikke Toren genoemd. Deze toren lijkt als twee druppels water op die van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Je kunt de toren tegen een kleine vergoeding beklimmen, waanzinnig uitzicht gegarandeerd!

zierikzee dikke toren

Struikelstenenwandeling

In Zierikzee kun je met een gids een wandeling maken langs 22 struikelstenen, ook wel Stolpersteine genoemd. De kleine keien bedekt met een bronskleurig plaatje liggen voor de deuren van toenmalige woningen van Joodse inwoners. In 1942 werden deze mensen uit Zierikzee weggevoerd. Iedere steen vermeldt de naam, geboortejaar en datum van overlijden. Vanuit het Stadhuismuseum in de Meelstraat vertrekt deze wandeling bij voldoende belangstelling (minimaal vier personen) Dag en tijd zijn op aanvraag. De gids vertelt de verhalen achter de stenen. Mail naar Renée van der Hulle op struikelsteenwandeling@gmail.com voor informatie en boekingen.

Zierikzee

Rondvaarten met Frisia

In de haven van Zierikzee liggen de rondvaartboten van Frisia Rondvaarten. Je kunt hier diverse rondvaarten op  de Oosterschelde boeken waaronder een zeehondensafari en een rondvaart langs de Zeelandbrug. Wie weet spot je dan wel bruinvissen of dolfijnen. Er is catering aan boord en je kunt de boten zelfs zeven dagen in de week privé afhuren voor een eigen gezelschap. Kijk op de site voor alle mogelijkheden. www.frisiarondvaarten.nl

vaart zierikzee