Ontdek de geheimen van Noord-Beveland

De inlagen van Noord-Beveland

Aan de noordkust van Noord-Beveland, tussen het Roompotresort en Colijnsplaat, vind je veel inlagen. Dat zijn kleine polders die achter de zeedijk liggen op plaatsen waar men een dijkdoorbraak vreesde. Het waren oorspronkelijk akkers en weiden. Tegenwoordig zijn deze diepgelegen natte moerassen stuk voor stuk mooie en waardevolle natuurgebieden. Je vindt er zowel zoet water als zout kwelwater en dat zorgt ervoor dat dit dynamische natuurgebieden zijn.

De inlagen zijn erg belangrijk voor vogels. Vanaf de omliggende dijken zijn de inlagen goed te overzien en kun je heel veel vogels spotten. Een deel van de inlagen is droog, maar er staan ook grote stukken onder water. Dat betekent dat je hier een grote verscheidenheid aan vogels vindt. Vooral eenden, meeuwen en steltlopers komen er voor. Als je geluk hebt, kun je ook zomaar een lepelaar zien.

Tip: bij inlaag Keihoogte, ten noorden van Wissenkerke, staat een vogelobservatiehut.

Inlaag Noord-Beveland.jp

Het wonder van Colijnsplaat

In Colijnsplaat werd tijdens de Watersnoodramp van 1953 met man en macht gevochten om het water buiten te houden. In ijskoude omstandigheden hielden de moedige mannen van het dorp de steunberen van de dijk overeind. Uiteindelijk sloeg een vrachtschip los en werkte als golfbreker. Door het Wonder van Colijnsplaat bleef het dorp gespaard.

De Watersnoodramp van 1953 is slechts een van de vele overstromingen die dit gebied heeft geteisterd. Vooral aan de noordkust van Noord-Beveland kun je goed zien hoe het water het landschap heeft gevormd. De kust kronkelt flink en landinwaarts kom je soms ineens zomaar een dijk tegen. Ook zijn hier heel veel inlagen. Die werden vroeger aangelegd om de strijd met het water aan te gaan; nu zijn het prachtige natte natuurgebieden waar je goed vogels kunt spotten.

wonder colijnsplaat

Stormvloedkering en Zeelandbrug

Na de watersnoodramp in 1953 zijn de Deltawerken gebouwd. Ze beschermen Zeeland tegen het water. Aan de monding van de Oosterschelde vind je het beroemdste onderdeel van de Deltawerken: de Oosterscheldekering. De kering is ruim drie kilometer lang en is opgebouwd uit 65 enorme betonnen pijlers met daartussen stalen schuiven die bij storm dicht gaan. Dat gebeurt zo’n twee keer per jaar. Middenin het dammencomplex vind je voormalig werkeiland Neeltje Jans. Een mooie plek om te wandelen of meer te leren over de Deltawerken in Deltapark Neeltje Jans. Tip: je kunt over de kering fietsen. Een fantastische ervaring met altijd wel ergens tegenwind.

De Oosterscheldekering vormt ook de wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Nog vóór de Deltawerken waren afgerond, was er al behoefte aan een goede verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Daarom is de Zeelandbrug gebouwd. De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van elk 95 meter. Je kunt er met de auto en de fiets over, maar je kunt er ook gewoon stilletjes naar kijken. Op Noord-Beveland heb je onderaan de brug een eindeloos uitzicht op rijen en nog eens rijen van brugpijlers.

Stormvloedkering Noord-Beveland

Tourist Information Point

Op Noord-Beveland kunnen gasten en inwoners met al  hun vragen omtrent verblijf en recreëren op en rondom Noord-Beveland terecht bij het Tourist Information Point. Openingstijden verschillen per seizoen en zijn afhankelijk van de Covid-19 maatregelen.

Adres Veerweg 42A, 4493AT te Kamperland
Tel.      0113-348920

tip