Ontdek de geheimen van Noord-Beveland

De inlagen van Noord-Beveland

Aan de noordkust van Noord-Beveland, tussen het Roompotresort en Colijnsplaat, vind je veel inlagen. Dat zijn kleine polders die achter de zeedijk liggen op plaatsen waar men een dijkdoorbraak vreesde. Het waren oorspronkelijk akkers en weiden. Tegenwoordig zijn deze diepgelegen natte moerassen stuk voor stuk mooie en waardevolle natuurgebieden. Je vindt er zowel zoet water als zout kwelwater en dat zorgt ervoor dat dit dynamische natuurgebieden zijn.

De inlagen zijn erg belangrijk voor vogels. Vanaf de omliggende dijken zijn de inlagen goed te overzien en kun je heel veel vogels spotten. Een deel van de inlagen is droog, maar er staan ook grote stukken onder water. Dat betekent dat je hier een grote verscheidenheid aan vogels vindt. Vooral eenden, meeuwen en steltlopers komen er voor. Als je geluk hebt, kun je ook zomaar een lepelaar zien.

Tip: bij inlaag Keihoogte, ten noorden van Wissenkerke, staat een vogelobservatiehut.

Inlaag Noord-Beveland.jp

Zeilen op de Oosterschelde

Stel je eens voor: een hele dag sporten in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dat kan gewoon. Nationaal Park de Oosterschelde biedt niet alleen ruimte aan een bijzonder rijk dieren- en plantenleven, je kunt er ook fantastisch zeilen. Rond de Bevelanden vind je allerlei verschillende vaarwateren. Het Veerse Meer is heel relaxed. Je vaart van eilandje naar eilandje. De Westerschelde is een stroomgebied met scheepvaartverkeer: kortom, een fantastische uitdaging.

De Oosterschelde zit daar ergens tussenin. Weinig scheepvaartverkeer, maar wel een dynamisch vaarwater met een stevig verschil tussen eb en vloed. Precies prikkelend genoeg om je zeilskills op scherp te zetten. Tel daarbij op dat de kust is bezaaid met heel wat jachthavens, botenverhuur en mooie dorpen en je hebt een behoorlijk perfect zeilgebied!

Zeilen Wemeldinge

Eten aan de bron

Eten doe je nergens beter dan aan de bron. Op de Bevelanden heb je allerlei fantastische eetgelegenheden waar je met zicht op de haven of de mosselpercelen de beste zilte zaligheden proeft. Sommige hebben een Michelinster, andere zijn hard op weg daar naartoe of het zijn onontdekte pareltjes waar je ook meer dan zalig kunt eten.

De Katse kaai is zo’n bijzondere plek. Je eet er direct aan de haven. Bij het Katse Veer kijk je precies boven de dijk uit en zie je het water en de slikken van de Oosterschelde. Bij De Viskêête zit je pal tussen Mosselkotters in de haven van Yerseke. Dan smaakt zo’n pan mosselen toch nét weer even beter. En dan is er nog Inter Scaldes. Op het smalle stuk land tussen de Ooster- en de Westerschelde verzorgt dit restaurant al jaren regelrechte topdiners. Zin in een Zeeuwse Michelinervaring? Dan is dit dé eetgelegenheid voor jou.

Mosselvangst hangcultuur

Stormvloedkering en Zeelandbrug

Na de watersnoodramp in 1953 zijn de Deltawerken gebouwd. Ze beschermen Zeeland tegen het water. Aan de monding van de Oosterschelde vind je het beroemdste onderdeel van de Deltawerken: de Oosterscheldekering. De kering is ruim drie kilometer lang en is opgebouwd uit 65 enorme betonnen pijlers met daartussen stalen schuiven die bij storm dicht gaan. Dat gebeurt zo’n twee keer per jaar. Middenin het dammencomplex vind je voormalig werkeiland Neeltje Jans. Een mooie plek om te wandelen of meer te leren over de Deltawerken in Deltapark Neeltje Jans. Tip: je kunt over de kering fietsen. Een fantastische ervaring met altijd wel ergens tegenwind.

De Oosterscheldekering vormt ook de wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Nog vóór de Deltawerken waren afgerond, was er al behoefte aan een goede verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Daarom is de Zeelandbrug gebouwd. De brug bestaat uit 54 pijlers met daartussen 52 overspanningen van elk 95 meter. Je kunt er met de auto en de fiets over, maar je kunt er ook gewoon stilletjes naar kijken. Op Noord-Beveland heb je onderaan de brug een eindeloos uitzicht

stormvloedkering