Stoomtrein Maldegem-Eeklo

Het stoomtreinfestival was dit jaar op 30 april en 1 mei. Waarschijnlijk net voorbij als je dit leest. Maar geen nood: de stoomtreinen in Maldegem, net 10 minuten rijden over de grens bij Aardenburg, kun je nog de hele zomer bewonderen. En dit uitstapje is beslist een aanrader!

Je kunt het je toch nauwelijks nog voorstellen, maar in de 19e eeuw waren er mensen die waarschuwden voor het reizen met dit stalen monster. Niet dat ze bang waren voor de wolken stoom en de schelle fluit. Nee… Het gevaar zat hem in de snelheid. Hoe moet het met lijf en leden van de mens als we ons met zulke hoge snelheden gaan voortbewegen? Sneller, veel sneller nog, dan het beste renpaard uit de stal. Zo snel was een mens op aarde nog nooit geweest. Kon dát wel goed gaan? Komisch voor een mens uit de 21e eeuw niet waar?

Toch voelt het reizen met de stoomtrein wel anders dan ons ritje met de auto. Dat heeft zeker weten te maken met de locomotief. Wat een macht straalt deze machine uit. Groot, sterk, stoer en vol kracht staat ze voor je neus. De stoker gooit nog een paar scheppen kolen op het vuur. In de ketel wordt de druk opgevoerd. De stoom wil ontsnappen, de wielen moeten worden aangedreven. En dát voel je! Dat maakt het meerijden tot een avontuur. Het temmen van een paard was nog tot daar aan toe. Maar het temmen van de locomotief, dat gaf in de 19e eeuw een machtig gevoel. En nog steeds.

Tip: In mei en juni kun je iedere zondag op het Stoomcentrum Maldegem terecht. In de remise ontdek je een prachtige tentoonstelling van rijtuigen, locomotieven en tal van voorwerpen die met de stoomtrein te maken hebben. En je maakt er een korte rit over het smalspoor! Stoomcentrum Maldegem is ook te bezoeken op Hemelvaartsdag op donderdag 26 mei en in het Pinksterweekend 5 en 6 juni.

Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem (B)

stoomtreinmaldegem.be

Stoomtrein Maldegem - Eeklo