Strandvondsten

Eikapsel rog
In de Noordzee leven verschillende soorten roggen. Eén daarvan is de stekelrog. Een ei van een rog is een eikapsel. In het voorjaar leggen vrouwtjes roggen tientallen eitjes. Maar niet meer dan 1 per dag. En die eitjes zien er uit als kleine vierkante doosjes met uitsteeksels op de vier hoeken. Het Engels noemen ze de eikapsels ook wel ‘mermaids purses’: zeemeerminnenportemonneetjes. Maar niet alle roggen leggen eitjes. De grootste rog, de reuzenmanta, brengt jongen zonder ei ter wereld. Daarvan zal je dus geen eikapsels aantreffen op het strand. 

eikapsel

Skeletschelp sepia
Je kent deze witte schelpen misschien wel uit de vogelkooi, maar wist je dat dit het skelet is van een sepia, ofwel zeekat? Een sepia is een kleine inktvis en het is ook de naam van de kleurstof die gewonnen wordt uit dit diertje. Een zeekat heeft geen botten, alleen een platte  interne schelp. Deze schelp, bekend als zeeschuim, spoelt in de zomer volop aan op het strand. Vanaf eind april trekken sepia’s jaarlijks van de Noordzee naar de Oosterschelde om er te paren en hun eitjes af te zetten. Om ze bij dat laatste een handje te helpen, plaatsen duikers jaarlijks wilgentenen in de bodem waarop de eitjes kunnen worden afgezet.

skeletschelp

Eikapsel wulk
De wulk is een eetbare zeeslak die in Nederland voorkomt. Wulken leven op zachte bodems zoals modder en zand, tot op enkele honderden meters diepte. In een leeg wulkenhuis woont vaak een heremietkreeft. Een eikapsel van een wulk ziet er een beetje uit als een ronde spons. Wulken leggen eieren in grote aantallen. Ze worden met tussenpozen van 4 of 5 dagen gelegd. Per keer leggen ze tussen de 20 en 60 eieren. Samen vormen die de totale eikapsels, zoals je die op het strand vindt. In elk kapseltje zitten ongeveer 10 eieren die tot jonge wulken opgroeien. De overige zijn voedseleitjes.

eibol

Eikapsel hondshaai
Een hondshaai is een voor de mens ongevaarlijke haai die voorkomt in de Noordzee. En kleine hondshaaien komen dus uit een ei. Zoals je ziet op de foto, zijn eikapsels rechthoekig van vorm. Ze lopen uit in een langere doornachtige punt, een korte punt, of in gedraaide, spiraalsgewijs opgekrulde draden. Deze zorgen ervoor dat de kapsels op de zeebodem hechten. Een eikapsel van de hondshaai is geelbruin of lichtgroen van kleur. Eikapsels die aanspoelen zijn leeg, maar heel soms zit er nog dooier of een al dan niet ontwikkeld embryo in.

hondshaai

Zeedruifje
Al klinkt het als een vrucht of plant, een zeedruif is een diersoort. Het is een ribkwal die in de noordelijke zeeën van de wereld voorkomt. Je moet goed kijken om ze te vinden, want ze zijn transparant. Als je heel goed kijkt, zou je keelholte en de tentakels kunnen met een witte of geelachtige, tot zelfs roze of oranje kleur kunnen zien. Ze zijn ongeveer twee tot drie centimeter groot en hebben een bolle, ovale vorm. Bijzonder: Als je een lichtbron dicht bij de zeedruif houdt, of door invloed van zonlicht, kun je eromheen de kleuren van een regenboog zien. Zeedruifjes kun je het hele jaar door vinden, maar ze spoelen vooral in de lente en zomer aan. 

zeedruif

Zeehondje
Doorgaans zie je ze vooral in de zee zwemmen of zonnen op een zandbank, maar het kan ook wel eens gebeuren dat je een zeehondje op het strand aantreft. Dat zijn dan vaak babyzeehondjes die even aan het uitrusten zijn. Je kunt ze het beste met rust laten en eigenlijk hoef je ook geen hulp in te schakelen. Ze gaan vanzelf weer terug te zee in. Het kan soms zijn dat je ziet dat ze wat bloed bij de bek hebben. In dat geval zou het kunnen dat ze last hebben van longworm. Niet alle dieren worden daar zo ziek van dat ze doodgaan. Vertrouw je het toch niet? Bel dan 144, dan kan de EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) wellicht een kijkje komen nemen.  

zeehond