Typisch Zeeuws

Typisch Zeeuws


Paalhoofden zijn een typisch Zeeuws verschijnsel. Grote rijen palen scheiden langs de Zeeuwse kust stukken strand van elkaar af. Lastig tijdens een strandwandeling, maar wel heel fotogeniek. De palen van paalhoofden zijn behoorlijk groot; vaak wel 4,5 meter en heel soms zelfs zes meter lang (grote delen ervan zitten onder het zand). Op de palen zitten vaak zeepokken en mosselen. Ook heel fotowaardig.

paalhoofden met mosselen

Geen golfbrekers

Je vindt overal ter wereld golfbrekers, maar zoals je ze in Zeeland ziet, zie je ze nergens. En eigenlijk zijn het ook geen golfbrekers… Dat is ook wat ze zo onderscheidend maakt. Paalhoofden staan er om te zorgen dat de sterke getijdestroom wordt afgezwakt. Strekdammen breken golven, maar zorgen er ook voor dat er even verderop veel zand wegslaat. Daar zitten we aan de Zeeuwse kust niet op te wachten. Hier zetten we daarom dus rijen palen neer. De golven razen er gewoon zo doorheen, maar de stroming zwakt wel af. Daardoor verdwijnt er minder zand vanaf de kust en daar is het allemaal om te doen.

paalhoofden op een rij

Paalschermen en Paalhoofden

Alle rijen met palen op het strand in Zeeland worden in de volksmond paalhoofden genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Een dubbele rij palen heet een paalscherm. Liggen er dan ook nog stenen tussen, dan is het een paalhoofd.

paalschermen

Palen voor zes miljoen

Een paar jaar terug deed Omroep Zeeland er onderzoek naar paalhoofden. Ze rekenden toen uit dat er in totaal zo’n 98.000 palen langs de Zeeuwse kust staan. Ze kosten € 60,- per stuk (de kosten van het plaatsen rekenen we even niet mee). Kortom: er staat een fortuin van bijna zes miljoen op de stranden! 

paalhoofden zes miljoen

Pas op

Vlakbij paalhoofden staat vaak een stevige en onberekenbare stroming. Zwem er niet te dicht in de buurt. Op paalhoofden klimmen is niet slim. Ze zijn soms verrassend glibberig en als je eraf valt, kun je je heel lelijk openhalen aan de zeepokken.

paalhoofden scherp