Veere

Alles aan Veere straalt geschiedenis uit. Van de kinderkopjes tot de grote en kleine monumenten en van de kademuren tot de imposante stadswallen. Het is een plek om heerlijk rond te dwalen door steegjes met stokrozen en over de oude Markt met terrassen. 

veere straatjes
veere detail stadhuis
veere stadhuistoren
veere vanaf bolwerken

Hoogtepunten van Veere


We lichten hier een paar hoogtepunten van Veere uit, maar onze boodschap is vooral: ga er gewoon naartoe en laat je meevoeren naar daar waar je voeten je brengen. Grote kans dat je de meeste van deze hoogtepunten dan ook tegenkomt, trouwens. 

veere vanaf bolwerken

Rondje Veerse meer per fiets

Fietsroute via fietsnetwerk.nl | Veere - Vrouwenpolder - Kamperland | Lengte: 55 km

Aardbeieneiland zal zijn naam niet voor niets hebben gekregen. Maar of er ook daadwerkelijk aardbeien te vinden zijn weten we niet, want er vaart geen pontje naar toe. Toch wordt je tijdens deze route getrakteerd, want je kunt volop genieten van prachtige Zeeuwse landschappen en wateren. Daarbij kom je ook nog door prachtige plaatsjes. Neem bijvoorbeeld Veere: een monumentaal stadje waar vroeger de Schotten een belangrijke vinger in de pap hadden, dankzij het huwelijk van Wolfert VI van Borsele met de Schotse prinses Mary Stuart. Vrouwenpolder dankt haar naam aan de kapel die er ter ere van Maria werd gebouwd. Kamperland, vroeger Campen, moet van groot belang zijn geweest. Veere werd namelijk Kampvere genoemd, de plek waar de veerboot naar Campen vertrok. Kortgene is finaal afgebrand in 1423, maar acht jaar later werd het alweer genoemd. Kortgene kreeg als enige plaats op Noord-Beveland stadsrechten, al kreeg het geen zitting in de Staten van Zeeland.

De Grote Kerk

Dit is het opvallendste gebouw van het hele stadje. Je ziet het al van veraf hoe het enorme gebouw het stadssilhouet domineert. En dichterbij gekomen is het allemaal nóg indrukwekkender. Je kunt de Grote Kerk bezoeken (grotekerkveere.nl). Een echte aanrader – in de kerk wordt op allerlei hypermoderne, hippe en verrassende manieren de geschiedenis van de kerk verteld. Je kunt hier ook de toren beklimmen voor een magnifiek uitzicht over Walcheren en het Veerse Meer. Ook zie je vanaf hier prachtig hoe Veere is omgeven door uitgebreide bolwerken. 

grote kerk veere

Bolwerken van Veere

De bolwerken die je vanuit de toren van de Grote kerk kunt zien, kun je ook bezoeken. Er lopen allerlei wandelroutes. Ze zijn omgeven door water, maar dat maakt je wandeling alleen maar leuker. Ze zijn namelijk verbonden met trekvlotten. 
Tip: Net naast de bolwerken langs het Veerse Meer liggen leuke, kleine strandjes. 
 

bolwerken veere

Campveerse Toren

Naast de bolwerken is de Campveerse toren ook een herinnering aan het strijdvaardige verleden van Veere. De toren verloor al snel haar verdedigende functie en is een van de oudste herbergen van Nederland. Je kunt dus hier een kijkje binnen nemen want er is nog steeds horeca gevestigd. Vergeet Vergeet dan niet te kijken hoe ontzettend dik de muren zijn. Je ziet nog aan alles af wat het oorspronkelijke doel van de toren was. Die muren moesten kogels kunnen tegenhouden.

campveerse toren veere

Markt

Het hart van dit stadje is prachtig. Een langgerekt, vrij smal plein omgeven door bijzonder fraaie monumentale gebouwen. Het stadhuis is de grote trekker, maar de rest mag er ook wezen. Er zitten hier heel wat horecagelegenheden. Een perfect excuus om een van deze gebouwen ook eens van binnen te verkennen. Historie moet je tenslotte beleven! Bekijk bij het stadhuis ook zeker even de oude schandstenen die aan de gevel hangen. Die werden vroeger om je nek gehangen als je je had misdragen.
Tip: er wordt hier in de zomermaanden ook regelmatig een historische markt georganiseerd.

historische markt veere

Kaaien

Veere was een welvarend stadje dankzij overzeese handel. Schepen legden aan bij de Kaai en daar zie je nu nog prachtige pak- en herenhuizen staan die uit die tijd stammen. In de Schotse Huizen (en ook in het stadhuis om de hoek) vind je Museum Veere (museumveere.nl). Alleen al voor de prachtige gebouwen zelf zou je het museum bezoeken, maar er zijn ook altijd fraaie tentoonstellingen die je meenemen naar het Veere van vroeger tijden. 
 

kaaien veere

Veerse meer en veerboot

Veere is van oudsher een plek waar veerboten vertrekken. Het stadje is er zelfs naar vernoemd! Ook nu nog kun je vanuit Veere het pontje pakken naar de overkant: het eiland Noord-Beveland. Onderweg heb je prachtig uitzicht over het Veerse Meer. Het pontje vertrekt bij de Campveerse toren. 
 

veerse meer met uitzicht op veere

Veerse Bos

Net buiten Veere ligt het Veerse Bos, een mooi klein natuurgebied met ook aardig wat waterpartijen. Er lopen meerdere wandelroutes door dit gebied met hier en daar een spannende (touw)brug die de overkanten met elkaar verbindt. Zin om een rondje van een kilometer of vier te lopen? Dan is dit een perfecte plek om de benen te strekken. Wil je wat langer onderweg zijn? Dan kun je er ook vanuit hartje Veere via de bolwerken naartoe wandelen. 

veerse bos

Museum Veere

Dit museum is gevestigd in de prachtige Schotse Huizen aan de Kaai én in het prachtige historische stadhuis van Veere. Alleen om een kijkje te nemen in die gebouwen zou je het al bezoeken. Er staan hier allerlei prachtige en interessante objecten.

Kaai 25, Veere | museumveere.nl

inspiratiepunt