Vliegeren

Vliegeren biedt jong en oud plezier. De vliegerhotspots, strandregels en verschillende opties om op het strand aan de slag te gaan met een vlieger geven we hier aan.

Regels
Vliegeren met één lijn mag altijd. Vliegeren met twee lijnen kan overlast veroorzaken voor mede-recreanten. Het is dan ook niet toegestaan van 1 mei tot 1 oktober tussen 10 en 18 uur. Blijf buiten deze tijden wel weg van drukkere stranden.

Hoe vlieger je?
Leg de vlieger op de grond en rol beide lijnen uit. Zorg ervoor dat beide lijnen even lang zijn. Laat een helper de vlieger rechtop vasthouden en zorg dat de stuurlijnen strak staan waarna de helper de vlieger een klein zetje omhoog geeft. Altijd starten met de wind in de rug (van de vliegeraar uit gezien).

Powerkiten = vliegeren met een hele grote vlieger, die ook een buggy over het strand kan trekken of die voor kitesurfen gebruikt kan worden. Afhankelijk van het niveau van de vlieger kan er een passende 2-,3- of 4- lijns kite gebruikt worden. Zo blijft het vliegeren van beginner tot en met gevorderd uitdagend en veilig. 

vliegeren
vliegeren

Verkoop en verhuur vliegers

Walcheren/de Bevelanden:
Bazar de kleine winst, Veerweg 14 4493 AS Kamperland 
Kitesurfschool Zeeland, Hoogh Plaetweg 2, 4354 RC Vrouwenpolder
Vissertoys Lange Vorststraat 34 4461 JP Goes
Sportshop Domburg Weststraat 2a, 4357 BM Domburg en Strand Noordduine, 4357 XZ Domburg
Vertigo sports Strand Vrouwenpolder 80, 4354 XZ Vrouwenpolder
Schotsman watersportcentrum Campensweg 3, 4493 MN Kamperland

Schouwen-Duiveland:
De Schouwse Winkel in Renesse
Cees Dijkman in Burgh-Haamstede
Jonker Funsports in Renesse
Natural High op de Brouwersdam

Goeree-Overflakkee:
Natural High; clinics, verhuur en verkoop van o.a. powerkiten. Brouwersdam Ouddorp. 
Beware Beach; clinics van o.a. powerkiten. Brouwersdam Buitenzijde 20, Strandopgang 15 Ouddorp. 
Top1Toys; kindervliegers en bijpassende accessoires zijn hier verkrijgbaar. Weststraat 5, Ouddorp. 
Noordzeepark Ouddorp: de winkel naast de receptie verkoopt allround vliegers in ’n handige meeneemhoes. Oud Nieuwlandseweg, Ouddorp. 

Zeeuws-Vlaanderen:
Montezza in Cadzand
cadeaushop Van de Voorde in Breskens
leslocatie: www.moio.nl

vliegeren

Zelf een vlieger maken

Een kruisvlieger kun je goed zelf maken. Gebruik twee bamboestokken. Een van 80 cm en een van 70 cm lang. Bind deze gekruist aan elkaar vast. Zorg hierbij dat de stok van 70 cm lang op een kwart van de stok van 80 cm zit (dus 20 cm stok boven en 60 cm stok beneden). Span nu van punt naar punt een vliegertouw. Nu wordt de ruit zichtbaar. Leg dit kruis op een vuilniszak of papier (vuilniszak is steviger, scheurt minder snel) en knip de vorm uit met een extra 3 cm. Deze 3 cm sla je om het touw en plak deze vast. Nu nog een staart maken en het vliegertouw vast binden en voilà, je vlieger is klaar om de lucht in te gaan.