Wat gaan we doen

Wat gaan we vandaag doen? Iemand nog frisse ideeën? Of blijven we gewoon in ons huisje hangen met telefoon en een bakje chips? Gekheid natuurlijk. Dat laatste kan ook gewoon lekker zijn, maar voor vandaag willen we actief zijn. Naar buiten. De natuur in, het strand op, een frisse neus halen. We gaan een dorpen-bingo doen!

“Jassen aan. Schoenen aan. We gaan weg!” Mama staat al bij de deur, een tas met spullen in haar hand. “Wat gaan we doen? Waar gaan we naar toe?” “We gaan een dorpje bekijken. Hier in dit boekje staat dat het een mooi oud dorp is met hele mooie…..”

“Nee, saai! Echt saai!”, vallen de kinderen hun moeder in de rede: “Dat is helemaal niet leuk voor kinderen.” “Jawel hoor,” reageert mama direct: “Wel met deze dorpen-bingo.” Ze haalt een paar kaarten uit de tas. “In elk hokje staat een woord of een klein zinnetje. Iets dat je in het dorp kan zien. Als we straks in het dorp zijn, dan kijk je goed om je heen. En als je dan iets ziet dat ook op je kaart staat, dan mag je het doorkruisen. Wie het eerst tien kruisjes heeft mag beslissen wat we daarna doen. Naar een winkel? Of naar de ijssalon?” “Of naar de frituur?” vraagt de oudste van het stel. “Hmmmmm.” denkt mama na: “Dat kan alleen bij een volle dorpen-bingokaart!”

Die uitdaging willen ze wel aangaan. De jassen gaan aan. De fietsen gaan van slot. En met rode konen trappen ze richting het dorp.

De kaart hiernaast is natuurlijk maar een voorbeeld. Het is ook leuk om met de kinderen eigen kaarten te maken. Met de woorden die ze zelf verzinnen. Niet te makkelijk maken hoor. Anders is de friet zo verdiend.

Dorpen bingo