Zeeland in liedjes

Hier aan de kust - BLØF

Dit is een van de oudste nummers van BLØF. Het stamt uit de tijd dat zanger Paskal Jakobsen nog barman was in Vlissingen. Het café waar Pascal destijds werkte, is er niet meer, maar aan het Bellamypark zijn er gelukkig wel volop andere leuke horecagelegenheden. Het nummer lijkt in principe over heel Zeeland te gaan, maar Vlissingen is de enige plaats die met naam en toenaam wordt genoemd: “Vlissingen ademt zwaar - En moedeloos vannacht.” Tijdens een zomerse hittegolf waarin het zwaar ademen is, heeft Vlissingen wel een perfecte oplossing voor je: lekker zwemmen. Dat kan prima aan het Vlissingse Badstrand. Neem daar zodra het warm genoeg is vooral ook ’s avonds eens een duik (wel oppassen natuurlijk). ’Op écht warme avonden kun je dan zien hoe de zee licht. Een magisch schouwspel dat spontaan alle moedeloosheid verdrijft.

zeeuwse liedjes hier aan de kust vlissingen

My Town – Raccoon

Veel Zeeuwen zijn nogal honkvast. Zeeland is niet een provincie waar je gaat wonen omdat er de meeste baankansen van de wereld zijn. Hier wonen is vaak een hele bewuste keuze omdat je het er fijn wonen vindt. ‘My Town’ gaat over de thuisstad van de mannen van Raccoon: Goes. Daar valt volgens hen niet zo heel veel te beleven, maar dat vinden ze wel prima. Er is tenslotte ook een bar. Wat kun je nog meer nodig hebben? In elk geval missen ze het jachtige leven in de Randstad niet.

Goes is natuurlijk bij lange na niet zo’n uitgestorven rustgebied als je zou denken na het horen van deze song. Neem er vooral eens een kijkje op dinsdag (marktdag). Dan zijn de winkelstraten goed vol en de terrassen ook – ja, je vindt hier meer dan één bar.

Wil je de rust ervaren die in ‘My Town’ bezongen wordt, neem dan eens een kijkje in Kloetinge. Een prachtig dorpje met een heerlijk verstild kerkplein. Het ligt pal tegen Goes aan en behoort tot dezelfde gemeente. Hebben die mannen van Raccoon toch een beetje gelijk dat het in Goes zo ontzettend rustig kan zijn.

Goes (Alex van Schaik)

Rollercoaster – Danny Vera

‘Rollercoaster’ gaat volgens Danny Vera over het leven dat – net als een achtbaan – op en neer gaat. Mocht jouw rollercoaster even op een wat lager punt zitten, dan zit je nu helemaal in de juiste provincie. Aan de kust kom je tot rust en kun je prima opladen om weer wat meer piekmomenten mee te maken. Wil je in een echte rollercoaster stappen, dan kun je terecht in attractiepark Mini Mundi in Middelburg. Wil je de magnolia’s zien die worden bezongen in ‘Rollercoaster’ dan kun je in het late voorjaar terecht in natuurgebied De Manteling tussen Oostkapelle en Domburg.

Danny Vera - rollercoaster

Zoutelande - BLØF

‘Zoutelande’ is een vrije vertaling van een Duits liedje. Tekstschrijver Peter Slager had een plaatsnaam met drie lettergrepen nodig. Dat had zomaar Wissenkerke kunnen worden. Maar hij koos voor Zoutelande en dat heeft de kustplaats geen windeieren gelegd. Er werden flink wat meer overnachtingen geboekt dankzij deze hit. Bij de entree van het dorp hangen nu ook borden met ‘Blij dat je hier bent’ Heel wat mensen zoeken hier nu ook het oude strandhuis. Dat gaat wat lastig. Slager heeft een levendige fantasie; dat strandhuis bestaat niet echt. Maar we hebben wel een tip voor je. Strandhuisjes vind je langs de hele kust, maar bij Domburg en Oostkapelle zijn hele rijen van die huisjes prachtig in pasteltinten geverfd. Of ze ook oud zijn? In 2020 zijn er heel wat huisjes gesneuveld tijdens een najaarsstorm, dus grote kans dat er aardig wat nieuwe huisjes tussen staan. Laat dat je pret niet drukken.

zoutelande