Sluis

Zeeuws - Vlaanderen
Sluis

Sluis is een bourgondisch getint stadje in Zeeuws-Vlaanderen. De winkels zijn hier alleen op Eerste Kerstdag gesloten, voor de rest kan je zeven op zeven (zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen) terecht. Hoewel alle gemeentelijke kantoren in Oostburg staan is de stad Sluis het bestuurlijk centrum van de Gemeente Sluis. Hier worden de raadsvergaderingen gehouden in het prachtige Stadhuis.

Wat te doen in Sluis?

Sluis is een heerlijke stad in West-Zeeuws-Vlaanderen voor de echte Bourgondiër. Voor iedere smaak is er wel wat te vinden. Je vindt er veel winkels, restaurants en cafés. Voor een dagje winkelen ga je naar 'Sluus' toe. De laatste twee dinsdagen van juli en de eerste twee dinsdagen van augustus staat Sluis tevens bekend om zijn avondmarkten. Alle winkels zijn dan tot 22.00 uur geopend en op straat staan overal marktkramen en is er veel muziek en vermaak. De avondmarkten zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Sluis
Sluis

Jantje van Sluis

Jantje van Sluis, de klokkenluider van Sluis, is een legende! Op een dag lag het Spaanse leger te wachten op het slaan van de avondklok, hun sein om Sluis aan te vallen. De Spanjaarden wachtten en wachtten, maar de klok luidde niet.  De Spaanse commandant vertrouwde het niet en blies de aftocht. Sluis was gered. En waarom luidde de klok niet? Jantje van Sluis had die dag de kermis bezocht en was door de vele glazen bier in slaap gevallen. Je ziet een oud beeld van hem in de toren van het stadhuis.

Het Belfort

De kenmerkende toren van het stadhuis domineert het stadje. Zo’n wachttoren werd in de Middeleeuwen een Belfort genoemd. Er hing een luidklok in om de stad bij gevaar te waarschuwen. In het stadhuis, dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw na oorlogsschade nagenoeg weer geheel is teruggebouwd, is Museum Het Belfort gevestigd.

Sluis
Sluis

Damse Vaart

In opdracht van Napoleon begonnen gravers in 1810 met de aanleg van een kanaal van Brugge naar Breskens. Nadat Napoleon was verslagen gaf uit eindelijk Koning Willem I de opdracht op het kanaal af te maken. Breskens werd niet meer bereikt. Sluis was het eindpunt geworden. Tot 1940, toen bombardementen grote schade aanbrachten, voeren schepen op en neer naar Brugge. Het eindpunt is nu een idyllische plek in de stad.

Stadswallen

De Stadswallen van Sluis in de huidige vorm dateren uit de Tachtigjarige Oorlog. Een wandeling van ca. 5 km heb je nodig om helemaal rond het stadje heen te lopen. Je passeert dan oude stadspoorten, grachten en bastions. Vroeger een verdedigingswerk. Tegenwoordig een walhalla voor flora en fauna.