Watersporten in Zeeland

Saskia van Langevelde
Surfen

Blokarten

De zeilen van de blokarten zijn niet te missen op ’t strand, je bent namelijk niet de enige die dit wel eens wil uitproberen. Onder begeleiding van professionele instructeurs scheer je in no-time over de grote zandvlakte van het strand van de Brouwersdam voor de deur van Beachclub Natural High. 

De meeste wind in je zeilen (letterlijk), krijg je door even flink achterover te leunen en jouw snelheid met je handen te bepalen. Het sturen gaat met je voeten. Vervolgens ontwikkel je vanzelf genoeg snelheid op de rechte lijnen om ook in de bochten van het parcours de vaart erin te houden. 

Natural High verzorgt clinics van 1,5 uur of groepsuitjes voor grotere gezelschappen. De blokarten zijn daarnaast ook te huur mits je aantoonbare ervaring hebt. Kijk ook op: natural-high.nl/blokarten/

Blokarten

Wingsurfen

Bij Wingsurfen sta je op een board dat uit het water ‘gelift’ wordt door de wind. De licht Wing, het zeiltje dat je los in je handen hebt, geeft je daarbij optimale bewegingsvrijheid en controle. Daarnaast zorgt het voor minder weerstand, waardoor je deze watersport in vrijwel alle weersomstandigheden kunt beoefenen (dus ook bij weinig wind!). 

Om de kneepjes onder de knie te krijgen, kun je bij de wingschool terecht. Hier zijn cursussen te boeken voor privélessen, duolessen of groepslessen. De instructeurs zijn gecertificeerd, je hoeft er geen kitesurf of foil ervaring te hebben en de cursussen zijn met inbegrip van de nieuwste gear van F-One en Slingshot. Ook is het mogelijk om een clinic wingsurfen te volgen om er kennis mee te maken. Bekijk ook: www.natural-high.nl/wingsurfschool/. 

Wingsurfen

Suppen

Keken we er eerst nog een beetje gek van op als je iemand staand op een soort surfplank voorbij zag peddelen, tegenwoordig hebben we het ‘suppen’ massaal omarmd. En in Zeeland zijn plenty plaatsen waar je lekker aan de sup kunt. 

Vanaf Schouwen-Duiveland kun je onder andere bij Surfcentrum Brouwersdam, Beware Beach en Natural High aan de Brouwersdam en bij Aquavitesse in Bruinisse een board huren. Vanuit Brouwershaven en Den Osse kun je ook bij At Sea Yachting terecht. SUP-Yoga via Yogastudio Ouddorp (yogastudioouddorp.nl/yoga-lessen/sup-yoga/)

Op Walcheren kun je vanaf de Veerse Kreek in het Veerse Bos suppen. Natuurgebied het Veerse Bos bestaat voor een groot deel uit water en daar kun je nu suppen. Watersportbedrijf Vertigo organiseert sinds dit jaar suptochten vanuit dit prachtige natuurgebied. Misschien denk je bij suppen eerder aan het de Noordzee, Westerschelde of het Veerse Meer en daar is het ook zeker fantastisch suppen, maar vanuit het Veerse Bos kun je écht verrassende tochten maken. Je ziet het Zeeuwse platteland zo op een totaal andere manier. Af en toe mot je onderweg een stukje ‘klunen’ als er een weg tussen twee binnenwateren loopt, maar verder heb je er het rijk bijna voor jezelf alleen. vertigo-sports.com. En natuurlijk ook bij Schotsman Watersport (Campensweg 3, Kamperland) en Kanoa (Muidenweg 255 in Arnemuiden).

SUP-fietsen kan je huren via DeltaMarina (Veerdam 3, 4484 NV Kortgene)

Sup

Boot huren

Wil je zelf met een bootje het water op, dan moet je op Schouwen-Duiveland aan de Noord- en Oostkant van het eiland zijn. Bruinisse is om te beginnen de plek bij uitstek. In de jachthaven zijn diverse bedrijven die boten verhuren. Aquavitesse is er vooral voor de zeiler, maar ze hebben ook kano’s en sup-boards. Ook bij flexyachts kun je terecht, als  je geen eigen boot wilt, maar wel op regelmatige basis een zeilboot wilt huren. 

Ook Brouwershaven en Den Osse hebben een jachthaven waar je boten kunt huren. At Sea Yachting heeft zeiljachten, open boten en sloepen in de verhuur. Het voordeel van Den Osse is daarbij dat je direct het Grevelingenmeer op kunt en niet eerst door de jachthaven ingang hoeft te varen. Behoefte aan rustig water, maar wel actief bezig zijn? Huur dan een kano in Den Osse bij Zeeland Vakantiewoningen. Ook de Brouwersdam is tot slot een hotspot voor de watersporter. Bij Aquafun bij het park Port Zélande huur je een toffe sloep, een sup-board of een kano. Zelfs ouderwets waterfietsen is hier mogelijk.  

Bootje

Kajakken

Het hele Veerse Meer ligt voor je klaar om ontdekt te worden per kajak. Alhoewel, het hele Veerse Meer? Dan moet je wel hele sterke armspieren hebben. Maar wie weet, kun je een stukje meepakken en samen met de kinderen naar een van de vele eilandjes peddelen. Daar aangekomen kun je picknicken, het eiland verkennen, zwemmen snorkelen en daarna weer de kajak in. Wie weet, ligt er nog een eilandje in de buurt? 

Je kunt kajaks huren bij Kanoa (Muidenweg 225, Arnemuiden / kanoa.nl) en Sail College (Schotsmanweg 1, Kamperland / sailcollege.nl) en bij buitengewoon actief in Groede (http://www.buitengewoon.eu/). 

Kano

Golfsurf

Geen activiteit om met kleine kinderen te doen, maar is zoon of dochter al wat ouder en hebben jullie zin in een echt stoere activiteit… Nou, dan zijn golfsurflessen een fantastisch idee. Domburg is een van de beste golfsurfspots van Nederland. Sportshop Domburg geeft golfsurflessen op het Noordduine-strand. Grote kans dat je samen een superleuke dag hebt. Een intensieve dag ook, want zo’n hele dag actief bezig zijn in de golven is behoorlijk heftig, maar dat is ook precies wat het zo mooi maakt.

Info via: Sportshop Domburg Weststraat 2a, sportshopdomburg.nl of via Natural High, Brouwersdam 22, 3253 MM Ouddorp.

Board

Fly boarden 

Vlieg over het water én duik er als een dolfijn in; probeer Fly boarden. Dit kan op afspraak bij Try en Fly, Veerse Dam te Vrouwenpolder. 

Board