Nationale molendag

Wist je dat er in Zeeuws-Vlaanderen tal van molens hebben gestaan? Veel ervan zijn gebruikt om land in te polderen, anderen voor het malen van graan of andere doeleinden. Er zijn er nog een stuk of wat overgebleven. Op Nationale Molendag kun je er een kijkje gaan nemen. Wij zetten de molens die je kan bezoeken voor je op een rijtje.
Cadzand
De molen in Cadzand heeft een turbulent verleden. Ooit was het een zogenaamde staakmolen, die omwaaide, afbrandde, stukgeschoten werd en nog eens afbrandde. In 1976 werd de molen nog maar eens gerestaureerd.
Na een inspirerende reeks acties, donaties en subsidies is de molen sinds dit jaar weer in werking. De nieuwe wieken draaien trots en stralend.
Nieuwvliet
De molen in Nieuwvliet wordt bemand door de jongste molenaar van het land en draait bij wind elke woensdag- en zaterdagmiddag. Er worden dan rondleidingen gegeven. Je kan hier terecht voor tarwe- en speltmeel, pannenkoekenmix en aanverwante bakproducten.
Sluis
De windkorenmolen van Sluis is vrijwel dagelijks geopend voor publiek. Je kunt in de brasserie artisanale molenaarspannenkoeken eten van door de molen gemaald meel.
Schoondijke
De Hulsters molen uit 1884 is een authentieke Oud-Hollandse korenmolen en kent een rijke geschiedenis. De molen is nog steeds in gebruik voor het malen van onder andere graan. Elke vrijdag, zaterdag en zondag is er elk uur een uitgebreide rondleiding.
IJzendijke
De Witte Juffer van IJzendijke markeert dit rustieke plaatsje met de bijnaam ‘Petit Paris’ van verre. In eerste instantie was deze molen, die in 1841 gebouwd is, een grondzeiler. Later is de molen verhoogd tot stellingmolen. De restauratie in 1965 bleek niet helemaal afdoende om goed te kunnen malen. Dat werd in 1985 verholpen, gevolgd door nog meer aanpassingen in 1995 en 2001. De molen is nog steeds in gebruik en te bezichtigen. Als de wind het toelaat wordt er ook gemalen. Er is tarwe- en speltmeel te koop.
Molens
Zeeuws-Vlaanderen
Netherlands