Plan Tureluur

Schouwen - Duiveland
tureluur

Aan de zuidkant van Schouwen-Duiveland ligt een bijzonder natuurgebied. Dit is het namelijk niet altijd geweest. De ontwikkeling van Plan Tureluur werd in 1991 gestart en had als doel om landbouwgrond terug te geven aan de natuur. Bij de aanleg ervan werd grond van boeren gekocht, de vruchtbare teeltlaag verwijderd en werden laagtes, waterpartijen en krekenlopen aangelegd.

Broedgebied
Die nieuwe, natte en zilte natuur die ontstaan is, is bestemd voor vogels én mensen. Er leven heel veel verschillende soorten vogels in dit gebied van zo’n 1000 hectare en wij kunnen daaromheen naar hartenlust wandelen, fietsen en ‘vogelen’. Rondom het gebied zijn parkeerplaatsen en informatiezuilen aangelegd voor bezoekers. De bedreigde weidevogel, de tureluur, is het symbool geworden van Plan Tureluur, omdat deze snipachtige vogel een groot deel van het jaar in en rond de Oosterschelde zijn roep laat horen. Daarnaast broedt onder andere de lepelaar in het natuurgebied. Voor de kluut en de strandplevier is Plan Tureluur het belangrijkste broedgebied van Nederland. 

Uitkijkpunt
Tussen de Schelphoek en Kerkwerve ligt ook nog eens een mooi uitkijkpunt verstopt. Aan het einde van de Hoosjesweg kun je parkeren en het pad omhoog oplopen. Je loopt hier in feite op de vroegere vuilnisbelt. Maar daar zie je nu niet veel meer van. Er zijn drie ronde uitkijkpunten aangelegd waar je informatie leest over het gebied en waar je enerzijds kunt uitkijken over de Oosterschelde en de Schelphoek en anderzijds over de Prunje en het waterrijke natuurgebied Plan Tureluur vol vogels.