Gemeente Borsele

Walcheren / Beveland
Goes

Fietsen langs het water 

Wil je weten dat je in Zeeland fietst… fiets dan langs het water. Zeeuwen leven achter dijken en dammen die hen beschermen tegen het water. Het fietsnetwerk in Zeeland laat veel van deze plekken zien, inclusief weids uitzicht over, bijvoorbeeld de Wester- of Oosterschelde. Je kunt op de Bevelanden namelijk buitendijks fietsen. En je kunt ook kiezen om in de wind of juist uit de wind te fietsen. Dit staat op routeborden aangegeven met een windvaan.

Ook bij Wemeldinge heb je verschillende opties voor verrassende fietstochten. Zo kun je hier een fantastisch mooie ronde maken langs het Kanaal door Zuid-Beveland. Je zit op de eerste rang voor uitzicht op de binnenvaartschepen en watervogels. Op de terugweg pak je het hobbelige kleinschalige polderlandschap van de Kapelse Moer mee.

Minstens zo mooi is een fietstocht naar het naastgelegen Kattendijke. Veel weidser dan hier wordt je uitzicht over de Oosterschelde niet. Vergeet niet om onderweg een paar keer te stoppen om daarvan te genieten.

fietsen langs de oosterschelde

Streekbieren en -wijnen

De herfst is een mooie tijd om te genieten van de oogst. Groente en fruit zie je langs de weg in stalletjes, maar wist je dat er ook volop bieren en wijnen recht van het Zeeuwse land komen? Op de Bevelanden vind je meerdere wijngaarden en brouwerijen.

Nergens in Nederland worden zo veel zwarte bessen geteeld als in Landschapspark Borsele. Daar wordt jam van gemaakt, maar ook wijn. En er zijn hier ook veel druivengaarden. Vaak zijn ze gespecialiseerd in biologische wijn.

Bier brouwen is hip en dat is in Zeeland niet anders. Overal schieten kleine brouwerijen uit de grond. Een van de prominentste is Slot Oostende in Goes. Een mooie locatie voor een proeverij.

Wijn of bier kopen kan vaak bij de brouwerijen en wijngaarden zelf en de meeste streekproductenwinkels hebben ook een mooie selectie.

Streekbieren en -wijnen

Wandelen langs boomgaarden

Kronkeldijken, landweggetjes, veldpaden… er zijn kilometers aan wandelmogelijkheden op de Bevelanden. Met het Wandelroutenetwerk kun je korte ommetjes maken of complete meerdaagse tochten. Net wat je wilt.

Zo kun je bijvoorbeeld langs de oevers van het Veerse Meer lopen, de bloemendijken rond Nisse verkennen of wandelen langs de inlagen van Noord-Beveland.

Maar: oktober is oogsttijd en dit is ook een prachtige tijd om langs de boomgaarden te lopen. Je ziet hier en daar nog fruitplukkers in actie en langs de weg worden appels en peren verkocht.

Je vindt bijna overal op de Bevelanden wel boomgaarden. Wil je zeker weten dat je door een echt fruitgebied loopt, plan dan bijvoorbeeld een route rond Kapelle, Hoedekenskerke, Kwadendamme of Oudelande. Daar zijn veel fruittelers.

Wandelen langs boomgaarden

Voetvissen

Veel van de favoriete Zeeuwse gerechten komen uit het water. Je kunt ervan genieten in een restaurant, maar heb je er al eens aan gedacht om te gaan voetvissen? Je eigen maal bij elkaar zoeken aan de kust. Met de laarzen in de modder even je handen vies maken en dan proeven maar. Supervers en zalig!

De Scheldes zijn prima voetvisgebieden. Langs de strandjes en op de slikken wemelt het van de schelpdieren. Kokkels en scheermessen zijn makkelijk zelf te rapen. Kokkels kun je ter plekke rauw eten, scheermessen moet je spoelen en heel kort koken.

Zeewier is een trendy groente en overal langs de kust te vinden. En ook leuk: alle zeewier is eetbaar. Let goed op of het vers is. Stevig zeewier is goed zeewier.

Voetvissen