Veere

Walcheren / Beveland
Veere

Alles aan Veere straalt geschiedenis uit. Van de kinderkopjes tot de grote en kleine monumenten en van de kademuren tot de imposante stadswallen. Het is een plek om heerlijk rond te dwalen door steegjes met stokrozen en over de oude Markt met terrassen. 

Veere
Veere

De Grote Kerk 

Dit is het opvallendste gebouw van het hele stadje. Je ziet het al van veraf hoe het enorme gebouw het stadssilhouet domineert. Dichterbij gekomen is het allemaal nóg indrukwekkender. Je kunt de Grote Kerk bezoeken (grotekerkveere.nl). Een echte aanrader – in de kerk wordt op allerlei hypermoderne, hippe en verrassende manieren de geschiedenis van de kerk verteld. Je kunt hier ook de toren beklimmen voor een magnifiek uitzicht over Walcheren en het Veerse Meer. Ook zie je vanaf de top hoe prachtig Veere is omgeven door uitgebreide bolwerken. 

Bolwerken van Veere

De bolwerken die je vanuit de toren van de Grote kerk kunt zien, kun je ook bezoeken via allerlei wandelroutes. Ze zijn omgeven door water en trekvlotten, dat maakt je wandeling alleen maar leuker. Tip: Net naast de bolwerken langs het Veerse Meer liggen leuke, kleine strandjes. 

Veere
Grote Kerk Veere

Markt

Het hart van dit stadje is prachtig. Een langgerekt, vrij smal plein omgeven door bijzonder fraaie monumentale gebouwen. Het stadhuis is de grote trekker, maar de rest mag er ook wezen. Er zitten hier heel wat horecagelegenheden. Een perfect excuus om een van deze gebouwen ook eens van binnen te verkennen. Historie moet je tenslotte beleven! Bekijk bij het stadhuis ook zeker even de oude schandstenen die aan de gevel hangen. Die werden vroeger om je nek gehangen als je je had misdragen. Tip: er wordt hier in de zomermaanden ook regelmatig een historische markt georganiseerd.

Campveerse Toren

Naast de bolwerken is de Campveerse toren ook een herinnering aan het strijdvaardige verleden van Veere. De toren verloor al snel haar verdedigende functie en is een van de oudste herbergen van Nederland. Je kunt dus hier een kijkje binnen nemen want er is nog steeds horeca gevestigd. Vergeet niet te kijken hoe ontzettend dik de muren zijn. Je ziet nog aan alles af wat het oorspronkelijke doel van de toren was. Die muren moesten kogels kunnen tegenhouden.

Veere
Veere

Kaaien

Veere was een welvarend stadje dankzij overzeese handel. Schepen legden aan bij de Kaai en daar zie je nu nog prachtige pak- en herenhuizen staan die uit die tijd stammen. In de Schotse Huizen (en ook in het stadhuis om de hoek) vind je Museum Veere (museumveere.nl). Alleen al voor de prachtige gebouwen zelf zou je het museum bezoeken, maar er zijn ook altijd fraaie tentoonstellingen die je meenemen naar het Veere van vroeger tijden. 

Veerse meer en veerboot

Veere is van oudsher een plek waar veerboten vertrekken. Het stadje is er zelfs naar vernoemd! Ook nu nog kun je vanuit Veere het pontje pakken naar de overkant: het eiland Noord-Beveland. Onderweg heb je prachtig uitzicht over het Veerse Meer. Het pontje vertrekt bij de Campveerse toren. 

Veere zeilboten
Veere

Informatiepunt

Misschien heb je al gezien dat de vertrouwde VVV's uit het straatbeeld zijn verdwenen, maar je kunt in de Gemeente Veere nog steeds op meerdere plekken bij Inspiratiepunten terecht voor toeristische informatie. Het personeel staat er klaar om je vragen te beantwoorden en hebben goede tips voor leuke uitjes. Ook kun je er bijvoorbeeld, wandel- en fietskaarten kopen. Op dit moment kun je al terecht bij het Inspiratiepunt Museum Veere in het oude stadhuis, Markt 5. 

www.museumveere.nl

Veerse Bos

Net buiten Veere ligt het Veerse Bos, een mooi klein natuurgebied met ook aardig wat waterpartijen. Er lopen meerdere wandelroutes door dit gebied met hier en daar een spannende (touw)brug die de overkanten met elkaar verbindt. Zin om een rondje van een kilometer of vier te lopen? Dan is dit een perfecte plek om de benen te strekken. Wil je wat langer onderweg zijn? Dan kun je er ook vanuit hartje Veere via de bolwerken naartoe wandelen.