Hulst

Zeeuws - Vlaanderen
Wallen hulst

Hulst noemt zich de ‘meest Vlaamse stad’ van Nederland. Helemaal terecht want de ligging bij de grens, de aantrekkingskracht van het winkelbestand op de inwoners van buurland België, het lokale dialect én de aanwezigheid van talloze plekken om iets te eten en te drinken zorgen voor een echte Vlaamse sfeer.

Stadswallen

Hulst bestond al de tijd van de Vlaamse graven maar kreeg zijn huidige vorm vooral in 1615. Het was midden in de Tachtigjarige Oorlog en de ‘Spanjaarden’ legden uitgebreide vestingwerken aan. Net voor het einde van de oorlog veroverden troepen van prins Fredrik Hendrik van Oranje de stad Hulst. Daardoor is Hulst tegenwoordig een Nederlandse stad. De stadswallen zijn een verkennende wandeling meer dan waard.

Weekmarkt

Maandag is marktdag in Hulst. En dat is eigenlijk al eeuwen zo. De tientallen kraampjes trekken tussen 9:00 en 16:00 altijd heel wat dagjes mensen. En de terrasjes op de Grote Markt zijn bij goed weer altijd tot te laatste plek bezet. Op donderdag is er een bescheiden versmarkt.

Vestrock

Vestrock is een supertof boutique festival voor de echte genieters, met lekker eten, mooie bieren, goede voorzieningen, geweldige muziek, theater, lezingen én een festivaldag speciaal voor kinderen (Vestrock Junior). De camping is op kruipafstand. Vestrock, op een prachtig eiland in de buitenvest van Hulst, is ieder jaar in het eerste weekend van juni.

Basiliek

De Sint-Willibrordusbasiliek werd al eens verkozen tot mooiste kerk van Nederland. De karakteristieke moderne betonnen torenspits is beeldbepalend voor het stadje. Sinds 1935 is de kerk tot Basiliek verheven, een eretitel voor bijzondere kerken binnen het Rooms-Katholicisme. Onder andere de beroemde familie Keldermans bouwden mee aan dit fraai kerkgebouw

Marathon van Zeeuws-Vlaanderen

De 42,2 kilometer tussen Terneuzen en Hulst wordt jaarlijks door honderden hardlopers bedwongen tijdens de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen. Het ene jaar is Hulst startplaats, het andere jaar finishplaats. De ambiance op de Markt is beide jaren onovertroffen!

Vestingcross

Veldrijden is een prachtige, maar loeizware sport. Zeker op het parcours in Hulst als de mannen en vrouwen van de internationale wielertop de steile hellingen van de stadswallen op en af moeten. Wereldkampioenen als Mathieu van de Poel en Wout van Aert bij de mannen en Sanne Cant en Lucinda Brand bij de vrouwen strijden jaarlijks om de eerste plek in deze UCI World Cup Cyclocross wedstrijd.

Van den vos Reynaerde

Dit wereldberoemde epische gedicht over Reinaert de Vos is een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur. Hulst is dé Reinaertstad bij uitstek. Scholen, routes, straten, evenementen en zwembaden zijn naar deze beroemdheid vernoemd. En bekijk zeker het standbeeld van Reinaert en zijn kompanen bij de Gentpoort.