Hulst

Zeeuws - Vlaanderen
hulst

Het bourgondische Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Een wandeling door Hulst voert je langs de vele monumenten en kunstwerken. Maar ook langs verwarmde terrasjes, goede eetgelegenheden en gezellige winkeltjes. Het is een stad met een rijke historie maar tegelijk ook helemaal van nu.

Stadswallen

Hulst bestond al in de tijd van de Vlaamse graven maar kreeg zijn huidige vorm vooral in 1615. Het was midden in de Tachtigjarige Oorlog en de ‘Spanjaarden’ legden uitgebreide vestingwerken aan. Net voor het einde van de oorlog veroverden troepen van prins Fredrik Hendrik van Oranje de stad Hulst. Daardoor is Hulst tegenwoordig een Nederlandse stad. De stadswallen zijn een verkennende wandeling meer dan waard.

Weekmarkt

Maandag is marktdag in Hulst. En dat is eigenlijk al eeuwen zo. De kraampjes trekken tussen 9 en 16 uur altijd heel wat dagjes mensen. En de terrasjes op de Grote Markt zijn bij goed weer altijd tot te laatste plek bezet. Op donderdag is er een bescheiden versmarkt.

Speuren naar Pagadders

Pagadders zijn kleine Spaanse soldaatjes die je door de hele stad kunt vinden. Door middel van een speurtocht kun je ze zoeken en daar krijg je een beloning voor. De Pagadders leren je op een leuke manier een beetje over een spannende periode in de rijke geschiedenis van Hulst.

 

Basiliek

De Sint-Willibrordusbasiliek werd al eens verkozen tot mooiste kerk van Nederland. De karakteristieke moderne betonnen torenspits is beeldbepalend voor het stadje. Sinds 1935 is de kerk tot Basiliek verheven, een eretitel voor bijzondere kerken binnen het Rooms-Katholicisme. Onder andere de beroemde familie Keldermans bouwden mee aan dit fraai kerkgebouw

Museum Hulst ‘s Landshuis

Het museum vertelt op een verrassende wijze de roerige historie van het land van Hulst. In de 9 zalen én de publieke ruimte zijn boeiende verhalen te horen en unieke voorwerpen te bekijken. Door middel van een audiotour en videobeelden komt de geschiedenis hier tot leven.

Vestingcross

Veldrijden is een prachtige, maar loeizware sport. Zeker op het parcours in Hulst als de mannen en vrouwen van de internationale wielertop de steile hellingen van de stadswallen op en af moeten. Wereldkampioenen als Mathieu van de Poel en Wout van Aert bij de mannen en Sanne Cant en Lucinda Brand bij de vrouwen strijden jaarlijks om de eerste plek in deze UCI World Cup Cyclocross wedstrijd. In 2026 worden hier de Wereldkampioenschappen Veldrijden verreden

Van den vos Reynaerde

Dit wereldberoemde epische gedicht over Reynaert de Vos is een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur. Hulst is dé Reynaertstad bij uitstek. Scholen, routes, straten, evenementen en zwembaden zijn naar deze beroemdheid vernoemd. En bekijk zeker het standbeeld van Reynaert en zijn kompanen bij de Gentpoort.

hulst1
Hulst2
Hulst 3
Hulst