Oostburg

Zeeuws - Vlaanderen
Oostburg

Oostburg wordt ook wel 'Eenhoornstad' genoemd. De Eenhoorn is het symbool van deze dorpskern en staat voor kracht en moed. Oostburg vervult een centrumfunctie in de regio: het gemeentehuis een school voor voortgezet onderwijs, het Ledeltheater en een ziekenhuis zijn er gevestigd.

Wat te doen in Oostburg?

In het centrum van Oostburg zijn er een aantal winkels waar je leuk kunt shoppen. Tussendoor kun je een terrasje pakken of een heerlijk ijsje eten bij de kiosk op de markt. Voor theater of film kun je ook in Oostburg terecht, je vindt er namelijk het authentieke Ledeltheater. Wie toch liever voor natuurschoon gaat, kan zijn hart ophalen in natuurgebied het Grote Gat. 

Oostburg
Eenhoornstad
Oostburg
Oostburg

Het Groote Gat

Aan de rand van Oostburg vind je het Groote Gat. Vroeger was het Groote Gat alleen een kreek, maar nu is het een zilt natuurgebied waar zeldzame dieren als blauwborst, waterral en baardmannetjes broeden. Het water is brak en er liggen "levende stenen" in, dit zijn kolonies van mosdiertjes, die uitgroeien tot een soort koraal. In de weilanden groeit onder meer het kruipend moerasscherm, het Groote Gat is de rijkste vindplaats in Nederland van dit zeer zeldzame plantje.

Watertoren Oostburg
Oostburg
Oostburg

Watertoren Oostburg

De tranen rollen over de wangen van de watertoren in Oostburg. ‘De watertoren is aan het huilen’, zegt menige peuter als hij de druppels ziet. ‘Is de watertoren lek? Er zit een scheur in de muur. Kijk maar. De druppels rollen naar beneden’, hoor je weer anderen met hun kinderen over dit bijzondere kunstwerk praten. En hoe vaak is dit plaatje al door passerende fietsers vastgelegd met hun telefoon?  ‘Levensbron’ is de naam van dit kunstwerk. In 1995 heeft kunstenaar Johnny Beerens uit Breskens de vijf waterdruppels die uit de ‘scheur in de muur’ sijpelen geschilderd. In 2014 is door Beerens nog een onderhoudsronde uitgevoerd. Als je heel goed kijkt, neem anders een verrekijker mee of zoom in met je mobiel, zie je een geschilderd portret van de kunstenaar in één va de druppels. Prachtig ook om dan ook de golven van de zee te zien. Juist deze details maken het werk van Johnny Beerens zo fascinerend. Op het eerste gezicht lijken zijn schilderijen gewone plaatjes van water, graan, palen, mos, vis of wat dan ook. Maar als je veel beter zou kijken dan zie je zoveel meer. 

En de watertoren zelf? Die is nog in gebruik! Nee, niet meer als functionele toren voor de watervoorzieningen. De watertoren doet nu dienst als…… woonhuis. Een heel apart woonhuis dat wel. Bewoner Henk nodigt belangstellenden dan ook uit om zijn bijzondere huis van top tot teen te bewonderen: het woongedeelte, het enorme reservoir dat nog steeds in de toren zit, het schitterende trappenhuis, het uitzicht bovenop! Lijkt het je leuk? Neem dan contact op met Henk via henkniggebrugge@gmail.com, maak een afspraak, bewonder de toren en betaal ter plekke de entreeprijs, bestaande uit een vrijwillige bijdrage. Bijzonder!