Terneuzen

Zeeuws - Vlaanderen
Terneuzen

Terneuzen is een havenstad in Zeeuws-Vlaanderen. Grootste stad van Zeeland ook. Terneuzen is een woon- en werkstad die van het grootste economisch belang is voor Zeeuws-Vlaanderen en eigenlijk heel Zeeland.

Sluizencomplex

De sluizen bij Terneuzen vormen de ingang van Het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Drie sluizen zijn beschikbaar voor de steeds groter wordende schepen die naar de havens van Terneuzen, Axel, Sas van Gent of Gent willen. Vandaar dat er op dit moment wordt gewerkt aan de aanleg van een nieuwe sluis. Als de sluis in 2023 wordt geopend behoort hij tot de allergrootste van de wereld.

Portaal van Vlaanderen

Wil je kennismaken met de haven van Terneuzen? Maquettes bekijken, de bouw van de nieuwe zeesluis volgen, de uitzichttoren beklimmen of nog beter de rondvaart door de haven meemaken? Ga dan naar het bezoekerscentrum Het Portaal van Vlaanderen!

Scheldeboulevard

Langs de Scheldeboulevard is het prima wandelen. Het centrum van de stad ligt hier pal naast en het uitzicht over de Westerschelde is schitterend. Grote zeeschepen op weg naar Antwerpen varen hier zowat over je tenen. Let ook op de vele kunstwerken die de boulevard sieren.

Westerscheldetunnel

Sinds de opening van de Westerscheldetunnel ligt Terneuzen strategisch tussen Zeeland en Vlaanderen. De Westerscheldetunnel is 6,6 kilometer lang en heeft twee keer twee rijstroken. Het is met afstand de langste verkeerstunnel in Nederland. Er wordt in Zeeland al jarenlang gelobbyd om de tunnel tolvrij te krijgen.

De Vliegende Hollander

Terneuzen is de stad van Willem van der Decken, de vermaarde en beruchte kapitein van het spookschip De Vliegende Hollander. Het schip is gedoemd om voor eeuwig de oceanen te bevaren vanwege de eigenwijze Van der Decken die persé met Pasen Kaap de Goede Hoop wou passeren. De Vliegende Hollander kom je op allerlei manieren tegen in de stad.

Stadhuis

Pront aan de oever van de Westerschelde staat dit eigenzinnige ontwerp van Jaap Bakema. Brutalisme heet deze stijl. Het gebouw heeft iets weg van de brug van een schip. En de architectonische elementen worden in binnen- en buitenland geroemd en geprezen. En ja ook sinds de oplevering van 1972 beschimpt. Karakteristiek is het in ieder geval.