Bevrijdingsmuseum Zeeland en de Slag om de Schelde

Precies in het gebied waar tijdens WOII zwaar gevochten is, vind je het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Het toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens WOII met een focus op de Slag om de Schelde.

De grotendeels vergeten Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerden van een cruciale aanvoerlijn konden worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen.

Je doorloopt in het museum een chronologisch verhaal vanaf de mobilisatie tot het eind van de oorlog. Het museum ligt in het drie hectare grote Bevrijdingspark Zeeland. Het Park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken, de oorlogsperiode en de Slag om de Schelde. Je vindt er o.a. de unieke bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk, een Shermantank, een baileybrug en bunkers.

Stoomtrein Goes - Borsele 

De stoomtrein Goes - Borsele is een rijdend museum en een originele manier om het Landschapspark Borsele met bloemdijken, boomgaarden, hollebolle weilandjes, kerkdorpen en boerderijen te bekijken. Op de houten banken in de 3e klasse of op het pluche van de 1e en 2e klasse geniet je van een ontspannen treinreis in een authentieke stoomtrein of motorwagen.

De trein heeft een tussenstop in Kwadendamme, en Hoedekenskerke is het eindpunt. Vanuit beide dorpjes heb je toegang tot meerdere attracties voor het hele gezin. Ook zijn het handige beginpunten voor een mooie wandeling. Over de polderdijken en (soms onverharde) binnenwegen lopen meerdere wandelroutes. Bij Hoedekenskerke heb je bovendien vanaf de Zeedijk prachtig uitzicht op de Westerschelde.

Het water op met een rondvaart

Het echte Zeeland leer je op het water kennen. Dit zijn de levensaders van de Zeeuwse economie. Hier vinden Zeeuwen al eeuwenlang allerlei zaligs om te eten. Tijdens een rondvaart over een van die wateren kun je genieten van uitzichten, de natuur en vaak ook van de culinaire hoogtepunten van Zeeland.

Vooral op de Oosterschelde worden er veel rondvaarten georganiseerd. Er leven grote populaties zeehonden en bruinvissen en die kun je spotten vanaf een schip. Daarnaast zijn er, met name vanuit mosseldorp Yerseke, allerlei rondvaarten met een culinair thema. Tijdens een kreeftentocht vaar je rond met een echte kreeftenvisser en kun je de unieke Oosterscheldekreeft proeven. Ook zijn er regelmatig rondvaarten langs de mosselpercelen waarbij je alles leert over de mosselteelt en -vangst. Bij een aantal van die tochten hoort ook een proeverij. Het is echt heel lekker meevaren vanaf de Bevelanden!

Het wonder van Colijnsplaat 

In Colijnsplaat werd tijdens de Watersnoodramp van 1953 met man en macht gevochten om het water buiten te houden. In ijskoude omstandigheden hielden de moedige mannen van het dorp de steunberen van de dijk overeind. Uiteindelijk sloeg een vrachtschip los en werkte als golfbreker. Door het Wonder van Colijnsplaat bleef het dorp gespaard.

De Watersnoodramp van 1953 is slechts een van de vele overstromingen die dit gebied heeft geteisterd. Vooral aan de noordkust van Noord-Beveland kun je goed zien hoe het water het landschap heeft gevormd. De kust kronkelt flink en landinwaarts kom je soms ineens zomaar een dijk tegen. Ook zijn hier heel veel inlagen. Die werden vroeger aangelegd om de strijd met het water aan te gaan; nu zijn het prachtige natte natuurgebieden waar je goed vogels kunt spotten.

boomgaard
ellewoutsdijk
wijngaard
zeelandbrug
fietsen kapelse moer
stormvloedkering
goes winkelstad
bloesem

AGENDA

10 & 11 mei
Kunstspeuren in de Zak, gemeente Borsele 

17 mei 
Kunstmarkt & Schildersdag, Kapelle 
26e Wielerronde Noord-Beveland en 1e Peelandrun, Wissenkerke
Braderie, Lewedorp

24 mei
Music for Wheels, Kamperland
Braderie, ’s Gravenpolder 
Jaarmarkt, Borssele