Romeinen aan de kust

Goeree-Overflakkee
romeinen aan de kust

In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk wordt een heel nieuw eilandenverhaal vertelt met de Expositie ‘Romeinen aan de Kust’. Want ja, zelfs op Goeree-Overflakkee zijn er ooit Romeinen geweest én dat heeft z’n sporen nagelaten…!

 

Geschiedenis van Het Romeinse Rijk in een notendop
Het Romeinse Rijk begon zich vanaf ongeveer de zesde eeuw voor Christus flink uit te breiden. Het wist in de Punische Oorlogen op een gegeven moment de rivaliserende staat Carthago te verslaan en te verwoesten. Met die overwinning op zak rukten ze op en veroverden ze met hun legioenen steeds meer gebieden.  Op het hoogtepunt was het imperium gigantisch; 6 miljoen vierkante kilometers en zo’n 120 miljoen inwoners. Hoogmoed komt helaas voor de val; de grootte schaal en omvang van het rijk werden de achilleshiel voor de Romeinen, want dit was niet langer houdbaar om te verdedigen. Hierdoor verloren ze het West-Romeinse rijk in 476 na Christus, maar het Byzantijnse Rijk (het Oost-Romeins Rijk) bleef nog tot en met 1453 bestaan. 

Expositie ‘Romeinen aan de Kust’
Veel Romeinse sporen op Goeree-Overflakkee zijn in de bodem gevonden. Op het strand van Goedereede werden al in de 17e-eeuw sporen gevonden van een verdwenen wereld, die toepasselijk ‘Ouwe Waerelt’ genoemd werd. De Romeinse soldaten verdedigden hier hun kustlinies door forten, wachttorens, verharde wegen en andere infrastructuur aan te leggen. Zo konden ze snel hun legioenen aanvullen en deze bevoorraden. De Romeinen brachten tijdens hun aanwezigheid op het eiland hun eigen culturele invloed over op de plaatselijke bevolking en in de Delta ontstond algauw een levendige handel. De bijzondere 2000 jaar oude vondsten hiervan zijn op de expositie te zien, waaronder de Ouddorpse Maliënkolder en een altaar gewijd aan Nehalennia. 

Deze expositie is nog tot en met 27 februari 2024 te zien. Het museum is elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend tussen 13:30 en 16:30 uur.