Groede

Groede is hèt kunstenaarsdorp van Zeeuws-Vlaanderen en één van de mooiste dorpjes van Zeeland. Het is een ietwat minder bekend dorpje, maar het is een echt pareltje. Hoogbouw en grote vakantieparken zal je hier niet vinden. 

slijkstr
groede1
groede3
groede4

Wat te doen in Groede?

Groede is een klein dorpje met weinig voorzieningen, maar als je van authentieke plaatsjes houd dan moet je hier zeker eens naartoe. Bewonder de prachtige kerk op de markt en slenter door het Slijkstraatje. Voor kinderen is een dagje Groede Podium gegarandeerd dolle pret.

Groede podium

Aan de rand van Groede vind je een heerlijk groen speelpark waar kinderen eindeloos kunnen ravotten, bunkers ontdekken, dieren ontmoeten en avonturen beleven. 

Kleine dieren, zoals geitjes en konijnen hebben een eigen plekje in het park. Lotje en Moby, de varkens van Groede Podium, vinden het leuk als je ze een bezoekje brengt. De pauwen paraderen vrij rond en tonen ongevraagd hun verenpracht. Nét buiten het park leven de herten en ezels samen met ganzen en kippen. Heb je lekkere trek? Stap dan even binnen bij het Hoofdkwartier, een relaxte plek om even uit te blazen. De toegang van Groede Podium is gratis. 

Vanaf Groede Podium kun je een mooie wandeling door natuurgebied de Groese Polders maken, richting de speeltoren die al lonkt vanaf een afstandje. De speeltoren nodigt uit om te klimmen en klauteren. De glijbaan brengt je snel weer beneden! Onderweg zorgen de boomstammen, grazers, tankversperringen en andere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog voor de nodige afleiding bij de kinderen.

groedepodium

Het Vlaemsch erfgoed

Een straatje vol nostalgie en cultuur: dat is het Slijkstraatje in Groede. In de Erfgoedwinkel koop je een kaartje, waarmee je toegang krijgt tot alle winkeltjes en musea in de straat. Drink een lekker biertje in Herberg De Natte Pij, bezoek de timmerwerkplaats, de oude bakkerij, de smit, een bierbrouwerij en meer. Je kant hier ook overnachten in een pittoreske herberg en genieten van een avondje uit in Huistheater 'De Twee Duiven'. Kortom: In het Slijkstraatje ontdek je op interactieve wijze allerlei leuke weetjes over 'd'n goeien ouwe tied'. 

Foto: Mario de Lijser

groede vlaemsche erfgoed

Fonteyn

Bij Fonteyn vind je goede koffie’s, huisbereide taart, originele lunches, een heerlijk terras en ambachtelijk schepijs, en dit alles op het sfeervolste plekje van Groede. Bij warm weer staat de fontein aan en kunnen de kinderen heerlijk in het water spelen terwijl papa en mama genieten van een drankje op het terras. 

Foto: Mario de Lijser

groede fonteyn

De grote kerk

De Grote Kerk op de markt, je kunt er niet omheen kijken. Van welke kant je Groede ook nadert, al van ver zie je de toren. De kerk is nog steeds wat het altijd was, een plek waar erediensten worden gehouden, kerkelijke huwelijken en uitvaarten plaatsvinden. Vandaag de dag is het ook een multifunctioneel gebouw . Er kan getrouwd en gefeest, vergaderd, tentoongesteld en gemusiceerd worden. Kortom de kerk is letterlijk en figuurlijk het hart van het dorp.

groede3

Cafetaria De Zagerij

De Zagerij zit qua service en concept tussen een snackbar en eetcafé in. Zin in een patatje, een ijsje of een laagdrempelige maaltijd? Verse friet, snacks, broodjes, soep en ijsjes, je vind het allemaal bij de Zagerij. Voor de kleintjes is er een speelhoek en in de zomer kun je lekker op het terras zitten. 

Foto: Fortius Consultancy

zagerij