Badkoerier op bezoek: Blokarten

Team Badkoerier
Badkoerier op bezoek

Het is droog, de zon schijnt uitbundig en er staat een lekker stevige wind op het strand. Perfecte omstandigheden voor een activiteit als blokarten. Het is een van de vele toffe strandactiviteiten die je bij Natural High kunt doen. We hebben ons sportieve, gemakkelijk zittende kloffie aangedaan, dus we zijn er klaar voor. Zodra we aankomen bij het strandpaviljoen voelen we direct dat lekkere strandsfeertje over ons heen vallen. Het is bijna een andere wereld. Iedereen is ontspannen, voetjes in het zand, drankje in de hand. Dat werk.

 

De juiste omstandigheden
Instructeur Jolein van Meel wacht ons op voor de uitleg vooraf en gaat ons daarna leren blokarten, ofwel strandzeilen. Het is voor Jolein al het vijfde seizoen dat ze hier werkt en ze is zelf ook een fervent strandsporter. “Voor blokarten heb je liefst hard zand nodig, dan kun je snelheid maken. Daarnaast minimaal windkracht 3 of 4. En aanlandige wind is het meest ideaal,” vertelt ze. “We hebben diverse soorten zeilen en andere materialen, zodat we ons op de weersomstandigheden kunnen aanpassen. Als het echt te hard waait, windkracht 6 of 7, dan gaat het helaas niet. Mocht er weinig of geen wind zijn, dan bieden we een alternatief. We houden vooraf altijd contact met je, want we vinden het belangrijk dat je bij ons wel een goede ervaring hebt.”   

 

Opbouwen en aan de slag
Voor we beginnen krijgen we een helm op en geeft Jolein bij het paviljoen aan de hand van een groot bord uitleg over de regels, de do’s en dont’s van het blokarten. Vervolgens nemen we allemaal onze eigen blokart mee naar het parcours verderop op het strand. Jolein leert ons hoe we de kart moeten opbouwen en hoe het touw door de katrollen geleid moet worden. Eigenlijk is het dan vrij eenvoudig: “Je stuurt met de voeten, je trekt de schoot (het touw) aan om sneller te gaan en laat hem vieren als je wilt remmen.” Na een aantal achtjes rijden, krijgen we het aardig onder de knie en gaan we grote rondes rijden. Super gaaf als je de wind goed in het zeil hebt en je in volle vaart over het strand sjeest!

 

In hogere sferen
Een bocht maken tegen de wind in, dat is wel even een dingetje. Snelheid maken, op het juiste moment en niet te haaks sturen en dan lukt het. We mogen nog een poosje zelf onze rondjes rijden en wanneer de tijd om is, brengen we met lichtelijk verzuurde onderarmen de blokart weer terug naar het paviljoen. Jolein geeft ons een pasje: “Omdat je nu les hebt gehad, krijg je een soort rijbewijsje van ons. Dan kun je later zelfstandig een blokart huren.”

Verwaaid en voldaan ploffen we neer voor een hapje en drankje. Vooral door de goedgevulde salades en vele vegan opties zijn we aangenaam verrast. Deze plek doet zijn naam eer aan: van deze vibe raak je in no time ‘natural high’.       

 

Je vindt Natural High aan de Brouwersdam 22 in Ouddorp, parkeren is hier gratis. Boek je activiteit gemakkelijk via de website.