Badkoerier op bezoek: Op het strand met Alpaca’s

Team Badkoerier
Op bezoek

In het Walcherse dorpje Aagtekerke vind je Alpaca’s Zeelandia. Als je de auto parkeert staan de alpaca’s je al nieuwsgierig te bekijken vanuit hun weide. En het zijn er veel! Eigenaren Mara en Jacco begonnen in 2018 met drie alpaca’s als hobby, maar inmiddels lopen er 83 rond, en een lama. Mara, die helemaal verliefd is geworden op de alpaca, vertelt hoe dat zo gekomen is.

,,In 2019 kregen we de vraag vanuit België of we een aantal verwaarloosde alpaca’s konden opvangen. Dat hebben we toen niet gedaan, omdat we vonden dat we er te weinig van af wisten om dat goed op te pakken.” Mara besloot aan de studie te gaan en had in 2020 voldoende kennis opgedaan om de Alpaca Rescue op te zetten. Zij en haar team vangen nu ook zieke en verwaarloosde dieren op en proberen ze te herplaatsen. ,,We zijn altijd op zoek naar wat er bij ieder dier past. Ze zijn stuk voor stuk verschillend.”

Op naar het strand
En dat ontdekken we bij het kennismakingsrondje dat we doen met de alpaca’s waar we straks mee gaan wandelen. Mara introduceert iedere alpaca en vertelt over zijn karakter en rol in de groep. Zo is Zayid het alfamannetje die de rangorde bepaalt, K-Mac het knuffeldier die soms van blijdschap spontaan sprongetjes maakt en Winston de casanova die nieuwe vrouwtjes met groot enthousiasme verwelkomt. Ze krijgen allemaal een halster om en gaan in de trailer. We rijden naar het autostrand van Westkapelle.

Daar wandelen we bijna een uur over het strand, baden we pootje in de branding en maken we tijd voor foto’s. Tussendoor krijgen de alpaca’s regelmatig een beloning die ze met hun lippen zachtjes van je handen af knabbelen. Mara: ,,Ze vinden het heel lekker om op hun wangen en in hun nek gekroeld te worden. Maar je moet wel altijd eerst even aan je handen laten ruiken, zodat ze weten dat je contact maakt. En met wat lekkers is het al snel goed natuurlijk.”

Steuntje in de rug
De alpaca’s hebben er lol in en ook wij zijn aan het einde helemaal vrolijk van deze leuke en interessante dieren. Terug naar stal om de pootjes te wassen, want de volgende bezoekers zijn alweer in aantocht voor het team. We hebben wel in de gaten dat het runnen van de Alpaca Rescue een pittige job is. ,,We zijn de enige rescue in Nederland. De kosten zijn meer dan een ton per jaar, maar we krijgen geen subsidie zoals een ‘gewoon’ dierenasiel,” vertelt Mara. Ze zijn dus afhankelijk van donaties en de inkomsten uit allerlei activiteiten.

Wil je de rescue steunen? Boek dan een wandeling, high tea of een verblijf op de naastgelegen camping. Je kunt ook een alpaca adopteren of een donatie doen via alpacarescuenederland.nl. Wij hebben de alpaca na vandaag ook zeker in het hart gesloten, warm aanbevolen om een bezoekje te brengen aan deze leukerds!