Badkoerier op bezoek: Zeehondentour

Team Badkoerier
Badkoerier op bezoek

Je kunt natuurlijk zeehondjes gaan spotten vanaf een van de rondvaartboten die er in Zeeland varen. Maar je kunt het ook net iets avontuurlijker aanpakken en op zeehondentour gaan met de ribboot van Leendert en Lydia van de Witte Boulevard in Renesse. Aangezien we wel van een beetje avontuur houden, hebben we dus vandaag aan de rand van het Grevelingenmeer afgesproken.

 

Op zoek naar de zeehondjes
Aan de steiger bij het Springersdiep ligt de ribboot al op ons te wachten. Leendert en Lydia, eigenaren van vakantiepark de Witte Boulevard in Renesse, zijn vandaag onze schipper en gids tijdens de zoektocht naar zeehondjes. Zo’n negen jaar geleden begonnen zij met het organiseren van snorkelsafari’s in de Oosterschelde en inmiddels nemen ze ook gasten mee op zeehondentour op het Grevelingenmeer. Leendert: ,,Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Maar daarnaast wil je ook bovenaan het lijstje staan van favoriete uitjes van de vakantieganger, dus proberen we regelmatig iets nieuws te bedenken.”

 

We gaan aan boord van de ribboot genaamd Bruce en krijgen van Leendert een zwemvest. Lydia heeft een tas verrekijkertjes mee die ze uitdeelt. Een ribboot is eigenlijk gewoon een soort opblaasboot met een harde kiel. Er kunnen maximaal twaalf mensen mee aan boord. We gaan lekker op de rand zitten en Leendert zet koers het meer op. Hier mag je maar vijftien kilometer per uur varen, dus dat gaat niet al te hard, waardoor we de omgeving goed kunnen bekijken.

 

Nieuwsgierige aagjes
Doorgaans vaart er een schipper voor Leendert en Lydia. Lydia: ,,Hij vertelt van alles over de dieren en de natuur die je onderweg ziet. Wij vinden het leuk om onze gasten met deze tours dingen te laten zien die ze nog niet kennen.” Ondertussen varen we langs eilanden met namen als Hompelvoet en Archipel. En dan, wanneer we iets dichter langs de stenen dammetjes varen, zien we daar de eerste zeehonden! Ze merken ons natuurlijk ook op en duiken het water in. Om en om komen ze even met hun kopjes boven en kijken nieuwsgierig onze kant op.

 

In de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa, leven tientallen van deze zeehonden. Er komen twee soorten voor, de grijze en de gewone. Het verschil zit hem vooral in kleur en grootte. Voor zover we kunnen zien, behoren deze tot de grijze soort. We varen verder naar de volgende spot (de schipper weet uiteraard waar je de meeste kans hebt) en daar liggen twee grote groepen zeehonden aan de uiteinden van de dammen lekker in de zon. Wat een mooi gezicht! Daar krijg je niet snel genoeg van.

 

Maximale natuurbeleving


Langs Stampersplaat en Ossenhoek varen we terug richting de haven. Voor de adrenalinekick nemen we ook nog even een stukje snelle baan mee. Wauw, de wind in je haren, zout op je lippen en spetters op je bril, natuurbeleving ten top! Nog wel een tip: kleed je voor deze tocht op het weer. Op het water waait het bijna altijd. Dus: vergeet je warme vest of jas niet. Hij kan altijd nog uit…

 

Zeehondentour Duikcentrum de Witte Boulevard
Hogezoom 149
4325 BH Renesse
duikcentrumzeeland.nl