Dagje Brugge

Rini Fenijn
brugge

Dagje Brugge

 

Brugge, die wereldberoemde Middeleeuwse stad op een boogscheut van West-Zeeuws-Vlaanderen. Zeer waarschijnlijk gaan jullie ook een dagje naar deze schitterend mooie Vlaamse stad. Wil je dat doen als een echte toerist? Dan zijn deze tips echt iets voor jou.

 

Brugge met een koetsje

In de binnenstad hoor je het overal, het kenmerkende geluid van hoefijzers kletterend op de keien en straatstenen. De open koetsjes rijden een vaste route door de stad. Ze vertrekken vanaf de Markt. Daar zie je dan ook steevast een rij met mensen staan die zo’n rondje willen maken. Geen nood, er zijn heel was koetsjes. Je hoeft niet echt lang te wachten. De koetsier is tijdens je rondrit je eigen privé gids. Hij of zij vertelt onderweg over de gebouwen, de straten, de kerken en de leuke anekdotes.

Praktisch: Een rondrit duurt een half uur en kost € 60 (maximaal 5 personen). Bij heet weer wordt er niet gereden. Reserveren kan niet, sluit gewoon aan in de rij op de Markt (op woensdag op de Burg)

 

Brugge met een bootje

Brugge vanaf het water zorgt weer voor een totaal andere beleving. Je ziet veel gebouwen en locaties die je normaal vanaf de straat niet kan zien. Je vaart door de grachtjes in de binnenstad, de Brugse reien. De kapitein is ook hier meteen een stadsgids. Hij of zij vertelt wat links en rechts te zien is, vaak in meerdere talen tegelijk. Zeker weten dat er wordt gewezen op het allerkleinste Gotische raampje van Brugge.

Praktisch: Een kaartje voor een boottocht op de Brugse reien kan je bij verschillende aanbieders kopen. Je ziet de opstapplaatsen vanzelf wel in het stadscentrum. Er kunnen tot maximaal 40 mensen mee in het open bootje. Steeds meer boten hebben stille elektrische motors. Een ticket kost € 12 (kinderen t/m 11 jaar € 7 / t/m 3 jaar gratis)

 

brugge

Brugge hoe het vroeger was

Brugge was ooit één van de belangrijkste handelssteden van de wereld. In het Historium Brugge krijgt je een prachtig beeld van hoe de stad er in de 15e eeuw uitzag en wat de mensen er allemaal deden. Niet op een saaie manier trouwens, het verhaal van het hulpje van schilder Jan van Eyck wordt boeiend vertelt via levensechte decors, diorama’s en moderne projecties.

Praktisch: Historium Brugge, Markt 1. Een ticket kost € 19 (kinderen t/m 12 jaar € 12 / t/m 4 jaar gratis). Dagelijks van 11:00 – 18:00 uur.

 

Brugge van bovenaf

Wil je die kronkelstraatjes, de reien en de oude dakpannen van bovenaf bekijken? Ga dan de uitdaging aan om de toren van het Belfort te beklimmen. Let op! Dat is niet voor watjes. De weg naar boven,  langs 366 kronkelende smalle uitgesleten treden en houten trappen, via het carillon, de stadsklokken en de hoog gelegen schatkamer, wordt op ruim 80 meter hoogte beloont met een adembenemend uitzicht over de stad.

Praktisch: Belfort, Markt Brugge. Een ticket kost € 15 (kinderen t/m 6 jaar gratis). Dagelijks van 9:00 – 20:00 uur)

 

Brugge bereiken

Brugge is een middelgrote stad en goed te bereiken. Kom je met de auto? De grote parkings Station en ’t Zand hebben een paar duizend plekken. Je bent dan al meteen in de binnenstad. Route vanaf West-Zeeuws-Vlaanderen: Via de grensovergang bij Sluis of Retranchement nader je de autosnelweg A11. Volg eenvoudig de borden Brugge en je komt vanzelf bij de Parkings. Reistijd ca. 15 minuten vanaf Sluis.

Met het OV? Neem buslijn 42 (Breskens – Oostburg – Sluis – Brugge).

Met de fiets? Neem vanaf Sluis de prachtige route langs de Damse Vaart naar Brugge. De afstand Sluis -Brugge centrum is ongeveer 17 km.

brugge3