Lekker doortrappen door het hart van Schouwen-Duiveland

Mariska den Hartog
Fietsers

Met de fietsapp via Play Store of App Store, kies je de leukste fietsroutes door Zeeland. Keuze genoeg, maar ter inspiratie lichten we er alvast eentje voor je uit: de fietsroute Door het hart van Schouwen-Duiveland. Deze gaat van Zierikzee naar Zonnemaire, Dreischor en weer terug en voert je langs historische plekken en mooie dorpjes. De tocht duurt ongeveer twee uur en is ruim 36 kilometer lang.

 

Start- en eindpunt Zierikzee
Je begint deze fietstocht bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee. Daarvoor zou je bijvoorbeeld de fietsen op de autodrager mee kunnen nemen en de auto parkeren op de gratis parkeerplaats Julianastraat. Vanaf het startpunt rijd je langs de rand van Zierikzee richting de Rijksweg waar je na zo’n tien minuten de polders in rijdt richting Sirjansland. Je komt dan al een stukje langs het natuurgebied van Dijkwater en vanaf Sirjansland ga je er ook dwars doorheen over de, niet geheel onlogisch, Weg door Dijkwater.

 

Dijkwater
Dit bijzondere natuurgebied is ontstaan in 1288 toen tijdens de St. Aagtenvloed Sirjansland werd afgezonderd van Dreischor. Het Dijkwater stond direct in verbinding met de Grevelingen. In 1954 werd het Dijkwater definitief van de Grevelingen afgesloten door de aanleg van een nieuwe dijk. Naast vee kun je in het gebied ook de nodige watervogels spotten. Dijkwater vormt een rust- en foerageergebied voor onder andere futen, dodaars, smienten, ijsvogels, ganzen, lepelaars, reigers, roerdompen en zelfs flamingo’s.

 

Dreischor
Na Dijkwater fiets je richting ringdorp Dreischor. Van oudsher is dit een vlasdorp waar veel vlas verbouwd en verwerkt werd. Museum Goemanszorg aan de rand van het dorp was vroeger een echte boerderij en dateert in oorsprong uit het begin van de 18e eeuw. Je krijgt er een beeld van het boerenleven aan het begin van de vorige eeuw tot aan de jaren vijftig. Dreischor heeft ook een bijzondere Wijnhoeve, De Kleine Schore. Leuk voor een korte tussenstop om een souvenir of lekkere fles wijn mee naar huis te nemen.

 

Haven van Bommenede
Je vervolgt je weg dan richting Zonnemaire waar je langs een heel mooi stukje Schouwen-Duiveland komt. Zeker even stoppen bij het strandje en/of het haventje van Bommenede. Deze voormalige werkhaven is echt een pittoreske plek waar Staatsbosbeheer tegenwoordig kantoor houdt. Je hebt hier prachtig uitzicht over de Grevelingen en kunt er de twee zandplaten  Veermansplaat en Stampersplaat zien liggen. Is het heel mooi weer? Neem dan zeker even een verfrissende duik.

 

Nog meer dorpjes
Terug richting Zonnemaire zou je iets verder het dorp in kunnen fietsen om d’Ouwe Smisse aan te doen. Een biologisch restaurant aan een schattig pleintje waar je heerlijk kunt lunchen, dineren of borrelen. Er zijn ook regelmatig optredens van (jazz)bandjes. Na Zonnemaire kom je op deze route ook nog langs de dorpjes Noordgouwe en Kerkwerve. Vooral Noordgouwe heeft een bijzondere uitstraling, omdat er vroeger veel buitenplaatsen voor de welgestelden zijn gebouwd. Je kunt er je ogen uitkijken naar de mooie landhuizen.

 

Richting eindpunt Zierikzee
Vanuit Kerkwerve voert het laatste stuk je door de polders terug naar Zierikzee. Daar rijd je over de Nieuwe Haven naar het eindpunt. Aan de haven hier is het ook zeker fijn toeven. Er zijn diverse eetgelegenheden zoals Brasserie Maritime, De Banjaard en De Gekroonde Suikerbiet waar je bij mooi weer op het terras geniet van de lekkernijen die het Zeeuwse land allemaal te bieden heeft.