Michiel de Ruyter

Mariska den Hartog
Michiel de Ruyter

Elk nummer vertelt team Badkoerier je alles wat je wilt weten over een typisch Zeeuws fenomeen. Deze maand een Q&A over Michiel de Ruyter.

 

Wie was Michiel de Ruyter?
Volgens de geschiedenisboeken is Michiel de Ruyter een van de grootste zeehelden van de Nederlandse geschiedenis. Hij was een admiraal die een belangrijke rol had in vele zeeslagen. Hij klom op van matroos tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot en was daarnaast een succesvol handelaar.

 

Waar komt hij vandaan?
Michiel de Ruyter werd ruim vier eeuwen geleden geboren in Vlissingen op 24 maart 1607. Eigenlijk heette hij Michiel Adriaanszoon, zoon van Adriaan. Zijn vader was biersteker; een handelaar in bier. Ergens rond 1635 voegde hij ‘De Ruyter’ toe aan zijn naam dat naar verluidt verwijst naar ‘ruiten’ of ‘roven’ in de betekenis van vrijbuiter of officieel kaperkapitein.

 

Hoe begon zijn carrière als ‘zeeheld’?
Michiel de Ruyter was als jongetje niet al te braaf. Hij werd van school gestuurd en het verhaal gaat dat hij op tienjarige leeftijd de torenspits van de Sint Jacobskerk in Vlissingen beklom. In eerste instantie moest hij aan de slag als touwslagersjongen, wat hij eigenlijk niet zag zitten. Hij wilde liever naar zee. Van bootsjongen klom hij op tot stuurman.

 

Waardoor is hij beroemd geworden?
In 1644 kocht hij een eigen schip, de Salamander. Daarmee voer hij vooral naar West-Indië en Noord-Afrika voor de handel. Hij was een uitstekende handelaar. In 1952 brak de Eerste Engels oorlog uit en Michiel werd gevraagd om de oorlogsvloot te versterken. Er volgden vele zeeslagen waar hij een belangrijke rol in speelde. En in 1665 werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de Staatsvloot. Het Korps Mariniers werd in datzelfde jaar opgericht.

 

Maar hij was toch ook ‘fout’?
Men beschuldigt Michiel de Ruyter van slavenhandel, maar dat is veel te kort door de bocht. Zo kocht hij juist christenslaven die meteen na de aankoop vrijgelaten werden en die hun aankopsom niet hoefden terug te betalen.

 

Waar kun je meer te weten komen over Michiel de Ruyter?
In het Maritiem Muzeeum Zeeland in Vlissingen kun je de verdere geschiedenis ontdekken van het leven van Michiel de Ruyter. Vergeet vooral de pas gerestaureerde portretten van hem en zijn vrouw Anna niet. Achter het museum staat nog steeds het huis De Gecroonde Liefde, waar hij heeft gewoond. En loop ook zeker even een rondje naar de boulevard waar zijn standbeeld uitkijkt over de zee.