Mosselen, oesters en meer in Yerseke

Sonja Barentsen
Yerseke

Als je in Zeeland bent, dan móét je een keer mosselen eten. En waar kan dat nou beter dan in mosseldorp Yerseke.  Mosselen kom je op bijna alle terrassen tegen. Het seizoen loopt zo vanaf half juli tot in april. Mosselen groeien overal spontaan in het zoute water. Kijk maar eens naar de paalhoofden – die zitten er bomvol mee. Maar mosselen worden ook gekweekt. Bij het eiland Neeltje Jans heb je daar bijvoorbeeld perfect zicht op. Hier zie je allerlei drijvers in het water die met die kweek te maken hebben. Iets verder oostwaarts de Oosterschelde op, bijvoorbeeld voor de kust van Yerseke, worden ook volop mosselen gekweekt.

Bodemcultuur
Bij Yerseke worden mosselen op de bodem gekweekt. De vissers vangen mosselzaad en dat wordt op percelen in de Oosterschelde uitgezet. Die percelen worden meestal gemarkeerd door grote palen en takken die je aan de kust van Yerseke uit het water ziet steken. Als de mosselen groot genoeg zijn, worden ze opgevist en aan land gebracht. Omdat er dan nog mogelijk zand in zit, moeten ze dan eerst worden verwaterd – schoongespoeld eigenlijk.

Oesterputten
Aan de randen van het dorp zie je veel flinke gebouwen en loodsen van grote mosselaanbieders. Dit zijn natte pakhuizen waar mosselen worden verwaterd. Je mag er niet naar binnen, maar je kunt hetzelfde proces wel zien bij de oude oesterputten middenin het dorp waar je gewoon rond mag lopen. Er zijn ook aardig wat restaurants met direct uitzicht op deze oesterputten.

Kotters en rondvaarten bij de haven
Niet ver naast de oesterputten liggen de havens van Yerseke. Hier liggen rijen en nog eens rijen mosselkotters waar de mosselen mee worden opgevist. Zo’n aanblik doet natuurlijk gelijk verlangen naar een eigen uitstapje op de Oosterschelde en dat komt even mooi uit. Er vertrekt hier ook een rondvaart! Het is handig om die van tevoren te boeken – dan kun je ook gelijk kiezen wat voor soort rondvaart je wil doen. Dat kan via de website van de rederij: marstrand.nl.

Oosterscheldemuseum
Wil je het wat serieuzer aanpakken en echt alles te weten komen over de mossel- en oesterteelt, dan moet je zeker ook even naar het Oosterscheldemuseum (Kerkplein 1 / oosterscheldemuseum.nl).