Ontdek Retranchement

Rebecca Mostert
Retranchement

Eerst wat achtergrondinformatie: in 1604 lukte het Prins Maurits om het Eiland van Cadzand in te nemen. Hier was noodzaak aan een vesting om ’t Zwin en het eiland van Cadzand te beschermen. Er kwam een omwalling met 2 forten en 3 bastions. Het noordelijke fort heette Oranje, deze is tijdens een stormvloed door de zee verdwenen. Het zuidelijke fort Nassau heeft zijn wallenstructuur behouden en behoort tot de best bewaarde vestingwerken van Nederland.

 

In 2021 is in het fort Nassau in Retranchement een uitkijkpunt gerealiseerd met twee 3D kanonnen. Een groot deel van de wallen zijn voorzien van een wandelpad, met een klein beetje klimmen en klauteren sta je zo op het uitkijkpunt met de kanonnen.

 

Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht waar je de drieling van Retranchement kan zien. Dit zijn drie grenspalen die de grens met België aangeven. Dan denk je misschien waarom drie grenspalen zo dichtbij elkaar? Toen de eerste paal gezet moest worden, stond het gebied onder water waardoor ze aan beide kanten van de oever een paal hebben gezet. Na de inpoldering in 1873 bleven de twee palen staan en werd er een derde op de juiste plek gezet.

 

Wist je dat de inwoners van Retranchement, “Mensenbranders” genoemd worden? Lang geleden kwam er een schip naar Retranchement waar een besmettelijke ziekte op heerste. Ze wilden liever niet dat de inwoners besmet zouden worden, dus staken ze heel het schip in de fik met alle mensen nog aan boord. Dit verhaal is terug te zien in de Dorpsstraat van Retranchement. Gooi een 2 euro muntstuk in het eerste kastje en ontdek het verhaal met het bewegend poppenspel.  

Retranchement
Retranchement
Retranchement