Pontjes in Zeeland

Tessa Rijckaert
Pontjes

Pontjes in Zeeland

Voor de watersnoodramp in 1953 waren er nauwelijks dammen, bruggen en tunnels in Zeeland. Zeeland telde toen meer dan honderd verschillende pontjes, omdat varen de enige manier was om van eiland naar eiland te komen. Tegenwoordig zijn er voldoende mogelijkheden om met de auto of fiets naar ‘de overkant’ te komen, maar speciaal voor de toeristen varen er in de zomermaanden nog steeds verschillende pontjes. 

Pontjes2

Veerpont Veere – Kamperland
Van mei tot en met september kun je het Veerse meer oversteken met de veerdienst van Rederij Dijkhuizen. Je mag met of zonder fiets aan boord, de kosten zijn altijd € 4,20 p.p. enkele reis. In juli en augustus vaart de veerpont dagelijks, buiten het hoogseizoen zijn de vaartijden minder frequent. Kijk voor meer informatie op www.rederij-dijkhuizen.nl.

Veerpont Anna Jacobapolder – Bruinisse
Met viskotter BRU-45 steek je tussen 1 juli en 27 augustus Het Zijpe tussen Bruinisse en de Anna Jacobapolder over. De kotter wordt doordeweeks ingezet voor de visvangst, maar op vrijdag en zaterdag vervoert hij ook personen. Met of zonder fiets betaal je voor een enkele reis € 5,00 en voor een retourtje € 7,50. Meer informatie via telefoonnummer +31 (0)6-23791870.

Veerpont Perkpolder – Hansweert
Elke zomer brengt de pont tussen Perkpolder en Hansweert je van Zeeuws-Vlaanderen naar Zuid-Beveland en terug. De veerdienst vaart niet dagelijks, dus raadpleeg voor vertrek eerst de website www.de-atol.nl voor de actuele vaardagen en tijden. Voor een enkeltje betaal je € 7,00, je fiets mag voor € 1,00 extra ook mee.

Veerpont Kortgene – Wolphaartsdijk
Tussen half april en begin september brengt de Ms. Hoop je van Kortgene naar Wolphaartsdijk en vice versa. Johnny en Tonny, de eigenaren van het fiets/voetveer hebben al tientallen jaren ervaring. In juli en augustus vaart de Hoop dagelijks, in het voor- en naseizoen zijn de vaartijden afwijkend. Voor een enkele reis met fiets betaal je € 3,00. Meer informatie verkrijg je via www.hoopsportvisserijfietsveer.nl.

Veerpont Breskens – Vlissingen
Het hele jaar door kun je met de Westerscheldeferry de oversteek tussen Breskens en Vlissingen maken. De ferry valt qua grootte ietwat uit de toon bij de andere veerpontjes, maar is minstens zo leuk om op mee te varen. In het hoogseizoen betaal je met fiets € 5,85 voor een enkele reis. Kijk op www.westerscheldeferry.nl voor vaartijden en meer informatie.

pont