Vijf leuke Zeeuwse kookboeken

Sonja Barentsen
Kookboeken

Heb je een keuken in je vakantiehuis of stacaravan? Of misschien zo’n fijne buitenkeuken in de voortent? Dan kun je tijdens je vakantie heerlijk koken met verse Zeeuwse ingrediënten.  Mosselen, oesters, zeekraal. Oe, wat is dat lekker! Maar hoe ga je jouw feestmaal bereiden? We hebben wat inspiratie voor je verzameld. Er zijn namelijk allerlei zalige Zeeuwse kookboeken. We tippen je over vijf hele fijne exemplaren.

Zeeuwse gerechten - Thom van den Bossche, Bodine van de Looij
Een luxe én een flink kookboek. Het telt maar liefst 256 pagina’s. Dat is ook niet zo gek, want makers Bodine en Thom hebben er recepten uit plaatsen in heel Zeeland in opgenomen (kijk maar op de kaart hoe goed en uitgebreid die spreiding is). Bij alle plaatsen zochten ze een horecagelegenheid waar de chef graag een Zeeuws recept met hen (en jou als lezer) wilde delen. Dat leverde een bijzonder uiteenlopende verzameling heerlijke recepten op. Van een zalige cocktail tot een snelle lunch of een uitgebreid gerecht om je familie eens lekker te verwennen en nog heel veel meer.

Oesters – Aad Smaal, Gees van Hemert, Margot Verhaagen
Mooie boeken maken ze bij Uitgeverij Lannoo! Zelfs al zou je allergisch zijn voor oesters, dan nog wil je dit boek hebben. Zo mooi is het gewoon. Je kunt er heerlijk doorheen bladeren en je helemaal verliezen in de prachtige beelden van oesters of je verdiepen in (achtergrond)verhalen, anekdotes en interviews over oesters. Natuurlijk kun je ook zelf culinair aan de slag. Er staan oesterrecepten van negen bekende chef-koks in. 

Hommage – Sergio Herman
De geuren en smaken uit zijn jeugd in visrestaurant Oud Sluis draagt Sergio Herman tot op de dag van vandaag met zich mee, en de mossel is daarbij het diepst verankerd in zijn herinnering. In het kookboek Hommage vind je vijftig toegankelijke mosselrecepten. Door verschillende basistechnieken toe te passen, leer je veel meer dan de klassieke gekookte mosselen met frites op tafel te zetten, hoe lekker die ook zijn. De recepten neigen naar alle windstreken en zijn zowel klassiek als modern, maar bovenal typisch Sergio. Met prachtige fotografie en persoonlijke en cultuurhistorische achtergrondverhalen.

Kookboeken

Leuk Zeeuws Koken – Franca de Winter-Houterman
Zo'n dertig bekende en minder bekende Zeeuwen delen in voor dit boek hun favoriete recept met jou. Dat leverde een verzameling heerlijke gerechten op die een feestje zijn om te maken. Ieder recept gaat vergezeld van een klein inkijkje in het leven van deze bevlogen Zeeuwen. Restaurants en koksopleidingen uit de hele provincie maakten ook een tongstrelend Zeeuws menu. Het eindresultaat is een verrassende mix van traditioneel én vernieuwend, van makkelijk én uitdagend. Maar altijd: Lekker Zeeuws!

Ruige Kost – Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Twee Zeeuwse beroemdheden die samen een bijzonder inspirerend boek maakten. Keukenvrienden en levensgenieters Paskal en Edwin delen in Ruige kost hun favoriete en succesvolle recepten. Waar Edwin verrijkt wordt door de muzikaliteit van Paskal, leert Paskal van Edwin te proeven en te beleven in de keuken. De gerechten en ingrediënten zijn geïnspireerd op hun reizen en hun liefde voor Zeeland.

Kookboeken