Wat wil je weten over: Paalhoofden

Sonja Barentsen
Paalhoofden

Deze maand een Q&A over paalhoofden.

Wat zijn paalhoofden eigenlijk?
Rijen houten palen die dwars op de Zeeuwse stranden staan en richting het water lopen. Bij hoogwater staan ze vaak grotendeels onder water – bij laagwater kun je ze beter zien.

Waarom staan er paalhoofden op de Zeeuwse stranden?
Die staan er om de kust te beschermen.

Daar hebben we toch al duinen en dijken voor?
Klopt, maar daarmee alleen red je het niet. Dijken en duinen houden water tegen. Paalhoofden remmen de stroming af zodat er minder zand van de stranden wegslaat. Ze hebben dus ook een andere functie

En kan dat bijvoorbeeld niet met een strekdam? Die remmen toch ook de stroming af?
Een strekdam houdt de stroming op één plek tegen. De stroom gaat er met een bochtje omheen en komt dan keihard terug aan de kust en slaat daar vervolgens alsnog heel erg veel zand weg. Het is dus handiger om in Zeeland palen neer te zetten. Die laten de stroming door, maar zwakken deze ook af zonder dat de kracht van de golven op één plak alsnog heel heftig toeslaat.

Hoe groot zijn de palen eigenlijk?
Flink groot. Ze zijn vaak zo’n drieënhalve meter lang, maar soms zelfs wel zes. Een groot deel zit ingegraven in het zand, dus je ziet lang niet de hele paal. 

En uit welk materiaal bestaan ze?
De palen moeten lang meegaan en dus zijn ze vaak van eikenhout. Dat wordt geïmpregneerd. Zo komt er geen ongedierte in.

Paalhoofden beschermen de kust. Zijn ze verder nog nuttig?
Ze zijn goed voor de natuur. De gedeeltes van de palen die regelmatig helemaal onder water staan, zitten vaak onder de mosselen en zeepokken. Tussen de palen in leven vaak ook krabben, garnalen en kleine visjes die er relatief beschut zitten. Als het eb is, kun je die daar goed bekijken in getijdepoeltjes. Wees wel voorzichtig. Het kan er glad zijn en je haalt zo je huid open aan scherpe zeepokken en mosselen.