We gaan varen Zeeuws-Vlaanderen

Inge Verschuren
Varen

In Zeeuws-Vlaanderen word je omringd door water. De Noordzee, de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen lenen zich goed voor boottochtjes. De bedrijvigheid in de haven van Breskens en Terneuzen, de beloodsing van enorme zeevrachtschepen, de droogvallende zandbanken waarbij je grote kans hebt om zeehondjes te spotten: met een boottochtje heb je een interessant uitje voor de boeg!

 

Zeehondensafari met champagne
Tijdens de twee uur durende zeehondenontdekkingsboottocht van Knokke Boat vaar je met een snelle RIB-boot van de haven van Cadzand naar de Westerschelde. Misschien zie je onderweg bruinvissen, een kleine dolfijnsoort. De ervaren schippers weten de zeehonden bijna altijd wel te vinden. De boot brengt je er dichtbij. Zeehonden zijn beschermde dieren, dus er wordt goed op gelet ze niet te storen. Terwijl je de zeehonden bewondert, word je getrakteerd op een glas champagne. De boottocht is met een max van tien personen aan boord veilig en geschikt voor alle leeftijden. Is de groep in voor een adrenalinestoot, dan wordt op de terugweg de snelheid opgevoerd tot 80 km/u over het water. Reserveren: www.knokkeboat.be.

 

Kanaal van Gent naar Terneuzen
Het sluizencomplex van Terneuzen is een mooi staaltje van waterwegenbouw. Hier gebeurt veel. Zeeschepen worden de sluizen ingeloodst, vrachtschepen varen af en aan er wordt een nieuwe sluis aangelegd. Wil jij ervaren hoe de maritieme wereld van het Kanaal van Gent naar Terneuzen er vanaf het water uitziet? Tijdens de anderhalf uur durende rondvaart van Portaal van Vlaanderen word je een stuk wijzer over het kanaal en wat er allemaal voor bedrijvigheid aan het kanaal plaatsvindt. En dat is heel wat! www.portaalvanvlaanderen.nl. North Sea Port biedt gratis vaarten aan op het Kanaal op schip Denick II. Inschrijven verplicht, inschepen aan de Beurtvaartkade in Terneuzen. In Gent aangekomen stap je op de bus terug naar Terneuzen. www.northseaport.com.

 

Met De Festijn naar de zeehondjes
Op een boottocht met rondvaartboot De Festijn kom je heel wat te weten over de Westerschelde en de Noordzee. De natuur, de visserij, de scheepvaart, de beloodsing van zeeschepen – genoeg te vertellen tijdens de anderhalf uur durende rondvaart die start in Breskens. Negen van de tien keer worden zeehonden, soms bruinvissen, en sowieso een ontelbaar aantal soorten (zee)vogels gespot. Er zijn verrekijkers te huur, maar als je er zelf een hebt, neem ‘m dan mee! De vaarroute van De Festijn is grotendeels tussen de zandbanken en de wal, waar het water over het algemeen vrij rustig is. Rolstoelen (behalve elektrische) en rollators kunnen mee op de boot. Er is een kleine kantine voor versnaperingen en er zijn toiletten. Als er tijd over is wordt er nog een rondje gedaan door de haven van Breskens. Aanrader: koop een combiticket en bezoek gelijk het Visserijmuseum van Breskens. www.defestijn.nl.