Zeewier de schat van de zee

Tessa Rijckaert
Zeewier

Zeewier als voedingsbron en wellnessproduct is enorm in opkomst. Badkoerier sprak met Carla van de Vijver en Caroline Buijsse, twee Zeeuwse vrouwen die zich hard maken om zeewier meer te toe te passen in het dagelijks leven.

“Mensen hebben bij zeewier vaak de associatie met die
slijmerige vieze slierten die je op het strand tegenkomt. Ze zien
de schoonheid van zeewier niet in,” vertelt Caroline passievol. “Zeewier bestaat onder andere uit mineralen en spoorelementen die essentieel zijn voor het lichaam die vaak niet via andere voeding of producten tot je kunnen komen. Er zitten veel voedingsstoffen
in zoals ijzer, zink, magnesium, calcium, verschillende vitamines en antioxidanten. Als je last hebt van wondjes en je zwemt in de zee dan genezen ze veel sneller, dat komt ook door het zeewier. Het wier is daarnaast vochtinbrengend en goed voor de elasticiteit van de opperhuid.” Bij mensen die last hebben van eczeem kan zeewier goed helpen. De stoffen uit zeewier komen via de huid in de cel terecht en vandaar uit worden de schadelijke cellen geweerd. Er zijn ook zeewieren die vetopslag tegengaan en in andere zitten veel eiwitten.

Zeewier

Pionieren in wieren 

Carla en Caroline weten veel van zeewier af, onder andere omdat ze regelmatig zeewiercongressen bezoeken. Een aantal weken geleden waren ze nog aanwezig op het Seaweed for Health congres in Spanje. Carla: “Er zijn op zo’n congres wetenschappers aanwezig en ook worden er resultaten uit onderzoeken gedeeld. Je merkt wel dat het echt nog een pionierswereld is. Zeewier kun je dan ook niet over één kam scheren, er zijn zoveel verschillende soorten die allemaal weer andere eigenschappen bevatten. Er valt nog zoveel te ontdekken. Er staan momenteel bijvoorbeeld onderzoeken in de planning over de rol die zeewier kan spelen met betrekking tot obesitas en zelfs over zeewier als brandstof. Ook doen ze in het Erasmus Medisch Centrum onderzoek naar de combinatie van zeewier en alzheimer.”

Zeewier

De kracht van zeewier 

Carla en Caroline zijn zo overtuigd van de kracht van zeewier dat
ze een eigen productlijn begonnen zijn, genaamd ZJÍ. “We vroegen ons af hoe mensen de zee vanaf hun vakantieadres mee naar huis konden nemen en zo ontstond het idee,” legt Carla uit. “We zijn gestart met gedroogd zeewier. Het zit verpakt in een zakje van hennep en als je het zakje in warm badwater legt, dan komt er
een gel-achtige substantie vrij. Het wier wordt weer vitaal door de warmte van het water. Het zuivert je huid en ook wordt je huid er heel zacht van. Daarbij krijg je ook nog eens het gevoel alsof je echt in de zee ligt.” Andere producten die ze via ZJÍ verkopen zijn o.a. badzout, zeep en olie. Als afsluiter willen Caroline en Carla graag meegeven dat zeewier een goede toevoeging is aan de dagelijkse routine. “Eigenlijk is het onze bedoeling dat iedereen elke dag iets van zeewier gaat gebruiken om zo gezond mogelijk te blijven. Let op onze woorden, zeewier is de toekomst.”