Veilig naar het strand, meren & kreken

Heerlijk naar het water! Genieten van het warme zand tussen je voeten, zeilend over het Veerse meer of lekker pootje baden in een van de kreken. Dat ís Zeeland!

Via deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om veilig naar het strand te gaan, lees meer over de kruiswallen en de verradelijke muistromen. 

Wat betekenen de vlaggen op het strand?

Tijdens een dagje op het strand of aan het water zie je vaak verschillende gekleurde vlaggen wapperen bij de post van de Reddingsbrigade. Maar wat betekenen die vlaggen precies?

Hiernaast de betekenis van de vlaggen van de Reddingsbrigade nog een keer op een rijtje.

Wat betekenen de vlaggen op het strand?

Muistromen

Een muistroom is een stroming in het water nabij de kust, die zeewaarts gericht is. De stroming vindt met name plaats in de openingen tussen de zandbanken of de diepere gedeeltes op het strand. Deze stroming wordt veroorzaakt doordat water zich achter banken of andere obstakels kan ophopen en via de diepste plekken een weg terug naar zee zoekt via de mui, ook wel suatiegeul genoemd. Een muistroom is geen onderstroom. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan noch muistroom, noch een onderstroom iemand naar beneden trekken en onder water houden. Een mui brengt o.a. eenvoudig drijvende voorwerpen en mensen, voorbij de zone van de brekende golven. Daarbij kan de stroming een snelheid bereiken van 10 km/uur, waardoor een zwemmer die in de muistroom terecht komt niet terug kan zwemmen naar de kust.

Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer

In het Veerse Meer zijn kruiskwallen aangetroffen. Bij de Paardenkreek bij Kortgene zijn al eerder Japanse kruiskwallen aangetroffen. Maar nu zijn er ook kruiskwallen aangetroffen bij het strandje aan de Westbermweg bij Kortgene en bij Camping de Zandkreek. Bij deze locaties mag wel worden gezwommen, maar er geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Op deze locaties komen borden te staan.

De kruiskwal is te vinden in gebieden met veel waterplanten

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen, zoals jeuk, prikkeling en een rode huid.

Meer informatie