Ontdek geheimen van het andere Zeeland

Gemeente Bevelanden
het andere Zeeland

Fietsen Kapelse en Yerseke Moer
In de Kapelse Moer en Yerseke Moer werd eeuwen geleden veen gewonnen. Klei werd rigoureus afgegraven en slordig teruggegooid en waar veel veen werd weggegraven vielen gaten.

Nu is het een van de meest waardevolle cultuur- en natuurlandschappen van Zeeland. Een enorm afwisselend hollebollig landschap met kleine akkers en weilanden en overal waterpartijen en kanaaltjes.

De moeren zijn bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen. Er lopen meerdere fietsroutes. Yerseke Moer en de Kapelse Moer zijn gescheiden door het Kanaal door Zuid-Beveland, maar via de brug kun je beide gebieden makkelijk tijdens één fietstocht aandoen. Een lekkere tussenstop in Wemeldinge en/of Yerseke maakt je tocht door dit mooie natuurgebied compleet.

Leef je uit in Winkelstad Goes
Goes is dé winkelstad van de Bevelanden. Op dinsdag is het markt en dat is traditiegetrouw dé dag dat alle inwoners de stad bezoeken. Maar elke dag is winkeldag in Goes. Je vindt er weinig grote ketens, maar des te meer speciaalzaken van lokale ondernemers, zeker op het gebied van mode. Dat maakt het shoppen wel zo leuk. Je wordt enthousiast en vakkundig geholpen en voor je het weet heb je tassen vol lekkers, mooie schoenen en écht originele kleding.

In Goes kan je ook heerlijk ontspannen met een drankje op een van de gezellige terrassen. Of ga genieten   van een lekkere lunch of heerlijk diner in een van de restaurants waar Goes vele goede adressen voor kent. 

Het wonder van Colijnsplaat
In Colijnsplaat werd tijdens de Watersnoodramp van 1953 met man en macht gevochten om het water buiten te houden. In ijskoude omstandigheden hielden de moedige mannen van het dorp de steunberen van de dijk overeind. Uiteindelijk sloeg een vrachtschip los en werkte als golfbreker. Door het Wonder van Colijnsplaat bleef het dorp gespaard.

De Watersnoodramp van 1953 is slechts een van de vele overstromingen die dit gebied heeft geteisterd. Vooral aan de noordkust van Noord-Beveland kun je goed zien hoe het water het landschap heeft gevormd. De kust kronkelt flink en landinwaarts kom je soms ineens zomaar een dijk tegen. Ook zijn hier heel veel inlagen. Die werden vroeger aangelegd om de strijd met het water aan te gaan; nu zijn het prachtige natte natuurgebieden waar je goed vogels kunt spotten.

Bloesem
Voorjaar is bloesemtijd. En is het bloesemtijd, dan moet je op de Bevelanden zijn. Dankzij de vruchtbare Zeeuwse klei en het gematigde klimaat in dit gebied vind je hier heel veel boomgaarden. Zo rond eind april/begin mei staan de appel- en perenbomen in bloei en overal zie je ongekend veel witte en roze bloesems.

Maar er bloeit meer moois in het voorjaar. In het gebied rond Nisse vind je veel bloemendijken. Een aantal wandelpaden loopt over die dijken, dwars door de meidoornstruiken. Het is alsof je door witte bloemenwolken wandelt. Onvergetelijk prachtig. 

Ben je nou net niet op tijd voor het bloesemseizoen, dan kun je ook heel veel andere mooie bloemen zien. In de luwte van de bloemendijken groeien en bloeien de hele zomer lang allerlei bijzondere wilde bloemen.

bloesem goes winkelstad inlaag noord-beveland kapelse moer